Suriye'deki ihlaller insani yardımları engelliyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Suriye'deki ihlaller insani yardımları engelliyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye'de kuşatma altındaki bölgelere ulaştırılacak insani yardımlar, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının öngördüğü şekilde gönderilemiyor.

Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşması Rusya ve rejim güçlerince ihlal ediliyor. Anlaşmanın öngördüğü kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılması da sekteye uğruyor.

BM Dünya Gıda Programı'na göre, Suriye'de abluka altındaki 18 bölgede 486 bin 700 kişi yaşıyor. Bu bölgelerden Şam'ın kuzeybatısında 8 ayı aşkın süredir Hizbullah ve rejim güçlerinin ablukasında Madaya beldesi, gıda ve tıbbi malzeme yetersizliğinden ölümlerin yaşanması nedeniyle uluslararası camianın dikkatini çekmişti. Bunun üzerine Madaya, Zebadani, Fua ve Kafraya'ya 11 Ocak'tan itibaren ikişer kez BM gözetiminde yardımlar ulaştırılmıştı.

Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya, hafta başında, çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat 00.00'dan itibaren başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. 

BMGK da 26 Şubat gecesi aldığı kararla, Suriye'de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti. Kararda, İnsani yardım konvoylarının en kısa yoldan biran önce ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesi talep edilmişti.
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, şimdiye kadar sadece Şam'ın Muaddamiye ilçesine yardım malzemesi ulaştı. Rejim güçlerince uzun süre bekletildikten sonra dün beldeye girebilen 10 yardım tırında ise sadece temizlik ve gıda malzemesi bulunuyor. Kaynaklar, özellikle kronik hastaların ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemelerin ise yardım tırlarında yer almadığını söyledi.

"Madaya'da bir çocuk daha hayatını kaybetti"

Madaya'da ise dün tıbbi malzeme eksikliğinden bir çocuğun daha hayatını kaybettiği, beldede bulunan 400 ağır hastadan dördünün dışarı çıkarıldığı bildirildi.

Şam'ın Guta ilçesine ise 13 Şubat ve 24 Şubat'ta tıbbi malzeme girmişti. İlçeye son yardım konvoyu, iki kişinin 7 ay tedavi edilmeyerek böbrek yetersizliğinden hayatını kaybetmesi üzerine girmişti. 

BM, 24 Şubat'ta terör örgütü DAEŞ kontrolündeki Deyrizor'a havadan 21 tonluk yardım attığını bildirmişti. Madaya, Zebadani, Fua ve Kafraya'ya da 28 Şubat'ta yardım gireceği duyurulmuştu. Ancak yerel kaynaklar bunun gerçekleşmediğini bildirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...