BM'nin Ukrayna'daki insan hakları ihlalleri raporu yayımlandı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
BM'nin Ukrayna'daki insan hakları ihlalleri raporu yayımlandı

DÜNYA Haberleri  / AA

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin "Ukrayna’daki insan hakları ihlalleri" ile ilgili hazırladığı 16 Kasım 2015-15 Şubat 2016 dönemi raporu yayımlandı.

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalardan dolayı 3 milyon insanın olumsuz etkilendiğini, bugüne kadar 9 bin 167 kişinin öldüğünü, 21 bin 44 kişinin de yaralandığını bildirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin "Ukrayna’daki insan hakları ihlalleri" ile ilgili hazırladığı 16 Kasım 2015-15 Şubat 2016 dönemi raporu yayımlandı.

Rapora göre, sivillerden, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden ve silahlı ayrılıkçı gruplardan 30 bin 211 kişi ülkenin doğusunda meydana gelen çatışmalarda yaralandı ya da öldü. Raporda, “Silahlı çatışmaların başlamasından bu yana 9 bin 167 kişi hayatını kaybetti, 21 bin 44 kişi ise yaralandı” ifadeleri kullanıldı.

Doğudaki çatışmalardan dolayı bölgede 3 milyon insanın olumsuz etkilendiği kaydedilen raporda, bu insanların korunması ve desteklenmesi için acil tedbirler alınmasına ihtiyaç olduğu vurgulandı. Raporda, ateş hattında fiziki, siyasi, sosyal ve ekonomik izolasyondan dolayı insan haklarının olumsuz etkilendiği ve bunun da bölgedeki barışa engel olduğu ifade edildi.

Ukrayna resmi makamlarının 1,6 milyon kişinin doğudaki çatışmalardan dolayı evlerini terk edip ülkenin başka yerlerine yerleştiğini kayıt altına aldığı belirtilen raporda, bir milyondan fazla sivilin de çatışmalardan dolayı başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Belarus ve Rusya gibi ülkelere iltica etmek istediği bildirildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Amerika, Avrupa ve Orta Asya Bölümü Başkanı Gianni Magazzeni, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediğini basın toplantısında, rapora ilişkin açıklamalarda bulundu. Magazzeni, şunları söyledi:

"Son birkaç ayda ölümler azalmasına rağmen çatışmalar 3 milyondan fazla kişinin hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Donetsk ve Luhanks bölgelerine BM'nin erişimine izin verilmediği için insani durumunun daha da kötüye gitmesi bekleniyor."

"Ukrayna'ya giren Rus tırları kontrol edilmiyor"

Rusya'dan gelen tırlarının Ukrayna hükümetinin izni olmadan ülkeye giriş yaptığına ve içlerinde ne olduğunun kontrol edilmediğine dikkati çeken Magazzeni, "Sınırlarda etkili bir şekilde kontrol yapılmıyor ve tırların içinde ne olduğu da kontrol edilmiyor" dedi.

BM, bir önceki raporunda ise Moskova yönetiminin ayrılıkçılara silah ve savaşçı göndermeyi sürdürdüğünü açıklamıştı.

Kırım tatarlarına terörist muamelesi

Kırım'da da insan hakları ihlallerinin devam ettiğini ve Kırım Tatarlarının terör örgütlerine üye olduğu iddia edilerek tutuklandığını söyleyen Magazzeni, Ukrayna'daki krizin çözümü için taraflara şubat ayında imzalanan Minsk anlaşmasının uygulanması çağrısında bulundu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...