'Suriye'deki sürecin diplomatik ortama çekilmesi kolay değil'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Suriye'deki sürecin diplomatik ortama çekilmesi kolay değil'

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye’de görev yapan sivil toplum kuruluşu Mercy Corps'un Başkanı Keny-Guyer, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının diplomatik bir çözüm arayışına dönüşmesinin güç olduğunu belirtti.

Suriye’de görev yapan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ABD başkenti Washington’daki Ulusal Basın Kulübü’nde düzenlenen konferansta, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını değerlendirdi.

Mercy Corps Başkanı Neal Keny-Guyer, konferansta yaptığı konuşmada, yaklaşık olarak 40’dan fazla ülkede insani yardım çalışmaları yaptıklarını, 10 yılı aşkın bir süredir de Suriye’de çalıştığını söyledi.

Dünyanın birçok farklı bölgesinde görev yaptığını anlatan Keny-Guyer, Suriye’de şahit olduğu şiddeti başka hiçbir ülkede görmediğini söyledi.

Ülkede kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının ardından ihtiyaç sahiplerine daha fazla yardım ulaştırabildiklerini ancak hala yardım dağıtımı konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirten Keny-Guyer, şöyle konuştu:

"Anlaşma, insani yardımların ve diplomatik görüşmelerin sağlanabilmesi adına önemli bir adım. Fakat rejimin saldırıları devam ediyor, gerçekçi olmak gerekirse, bu süreci diplomatik bir ortama çekmek kolay olmayacak” dedi.

"Mültecilere çalışma izni verilmeli"

Oxfam America Başkanı Raymond Offenheiser ise anlaşmasının bir anda sonuç getirmeyeceğini ve komşu ülkelere Suriyelilerin iltica etmeye devam edeceğini bildirdi.

Suriyeli mültecilere bulundukları ülkelerde çalışma izni verilmesi gerektiğine dikkati çeken Offenheiser, "Mültecilerin adaptasyonu için çalışma izni alıp topluma ve ekonomiye katkı sağlamaları önemli” diye konuştu.

"Rejim tıbbi ilaçların geçişine izin vermiyor"

Amerikalı Suriyeli Doktorlar Topluluğu adına konuşan Zaher Sahloul da anlaşmaya rağmen Suriye’de insanlık trajedisi yaşanmaya devam ettiğini söyledi.

Rusya tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının sağlık merkezlerini hedef aldığını söyleyen Sahloul, şunları kaydetti:

"Neredeyse her gün Ruslar sağlık kuruluşlarını hedef alıyor. Anlaşmaya rağmen rejim de kuşatma altında tuttuğu bölgelere tıbbi ilaçların geçişine izin vermiyor. Halep ve Türkiye arasındaki yol da rejimle işbirliği içinde olan YPG tarafından kesilmiş durumda" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...