'Seçimler, İran'ın Suriye politikasını değiştirmeyecek'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Seçimler, İran'ın Suriye politikasını değiştirmeyecek'

DÜNYA Haberleri  / AA

Omran Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Arif Keskin, parlamento ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinin ardından İran'ın Suriye politikasında bir değişiklik olmasını beklememek gerektiğini belirtti.

Omran Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Ortadoğu uzmanı Arif Keskin, parlamento ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinin ardından İran'ın Suriye politikasında bir değişiklik olmasını beklememek gerektiğini belirterek, "Dış politikayı belirleyen dini liderdir. Zaten dini lider de İran'ın Suriye politikasını destekliyor" dedi.

İran'da 26 Şubat'ta gerçekleşen seçimler ve olası sonuçlarını AA muhabirine değerlendiren Keskin, Rusya'nın Suriye'ye girmesiyle ülkedeki durumun İran'ın lehine değiştiğini söyledi.

Keskin, şartların tümünün İran'ın menfaatine olduğunu, bu sebeple Suriye politikasını değiştirmesi için bir neden bulunmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Seçimlerden sonra İran'ın Suriye politikasında bir değişiklik olacağını beklememek lazım. Dış politikayı belirleyen dini liderdir, cumhurbaşkanı değil. Dini liderin onayından geçmeden bir şey yapılamaz dış politikada. Zaten mevcut dini lider de İran'ın Suriye politikasını destekliyor, İran'da bu politikanın değiştirilmesine izin vermek istemiyor. İkincisi, mevcut durum, İran'ın Suriye politikasını değiştirmesi için bir neden vermiyor. Rusya'nın da Suriye'ye girmesiyle Suriye'deki durum İran'ın lehine değişti. Üçüncüsü, DAEŞ'ten önce İran'ın Suriye politikası İran'da ciddi bir şekilde eleştiriliyordu ama DAEŞ'in ortaya çıkmasıyla bazı kesimler İran'ın Suriye politikasına hak veriyor. İran, Suriye'deki tüm muhalefeti iç kamuoyuna DAEŞ olarak sundu. Demokratik hak taleplerini 'mezhepçi bir savaş var' diye sundu. 'DAEŞ, Şiileri yok etmek istiyor', 'Suriye ve Irak'taki Şiilerin kutsal yerlerini yok etmek istiyor' dedi ve iç muhalefeti de böylece yanına çekti. Reformcu kesimden bile ciddi bir destek aldı."

"Suriye ve Irak'ta ABD ile İran birlikte hareket ediyor"

İran'ın Suriye’deki gücünün, onun ABD ile olan ilişkilerine de güç verdiğini savunan Keskin, "İran ve ABD, Suriye'de, Irak’ta birçok yerde birlikte hareket ediyor artık. Bu saatten sonra İran, dünyada ne kadar saygınlık, güç kazanırsa Beşşar Esed o kadar güç kazanır. İran'ın dünyada kazandığı saygınlık, Suriye'de Türkiye'nin aleyhine işliyor. Nükleer anlaşmayla birlikte İran özellikle Batı dünyasında daha saygın bir duruma geldi. İran, bu durumu Esed için kullanacak" değerlendirmesini yaptı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...