'Kıbrıs Türk halkı kendi güvenliğini Türkiye’nin güvencesinde görüyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Kıbrıs Türk halkı kendi güvenliğini Türkiye’nin güvencesinde görüyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk halkının kendi güvenliğini Türkiye’nin güvencesinde gördüğünü belirterek, “AB’ye giriyoruz, başka güvencelere ne gerek var” gibi ifadelerin karın doyurmadığını söyledi.

Yakın Doğu Üniversitesi Enstitüsünde "Güvenlik Akademisi" programı düzenlendi. Üniversitenin konferans salonunda gerçekleştirilen programın açılış törenine KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, bazı bakan ve milletvekilleri katıldı. 

Akıncı, güvenlik konusunun can ve mal güvenliği ve statünün güvenliği olmak üzere iki boyutlu olduğunu kaydederek, statünün güvence altında olmasının önemini Kıbrıs Türk halkının 1960 yılında kurulan ortaklık cumhuriyetinin, kuruluşundan üç yıl sonra sona ermesi ile yaşadığını anlattı.

Gelinen aşamada garanti ve güvenlik konularının müzakere masasına ayrıntılı olarak gelmediğini söyleyen Akıncı, konunun sürecin en sonunda Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla beşli platformda gündeme getirileceğini, önce neyin garanti edileceğinin ortaya çıkması konusunda bir uzlaşma olması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının hem bireysel hem de toplumsal anlamda eşitlik talebi bulunduğuna işaret eden Akıncı, “Kıbrıs Türk halkı olarak yaşadıklarımızdan, deneyimlerimizden esinlenerek, iki tarafın da makul görebileceği, kabul edebileceği ortak paydayı nasıl yaşatabiliriz, bunun arayışı içerisindeyiz. Bunu elbette Türkiye ile birlikte istişare içinde yapıyoruz" diye konuştu

Cumhurbaşkanı Akıncı, "Kıbrıs Türk halkı kendi güvenliğini Türkiye’nin güvencesinde görüyor. 'AB’ye giriyoruz başka güvencelere ne gerek var' gibi ifadeler karın doyurmuyor" dedi.

"Uluslararası kuruluşlar sorgulanır hale geldi"

Konuşmaların ardından programın ilk dersini "21. Yüzyılda Güvenlik Politikaları” konusunda eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek verdi.

Çiçek, teknolojinin hızla geliştiği bir çağda yüzyıllık bir güvenlik politikası öngörüsünde bulunmanın mümkün olmadığını belirterek, ilk çeyrek yüzyıla ilişkin öngörülerde bulunabileceğini kaydetti.

Küreselleşmenin, uluslararası güvenliğin tekil düzeye indirgenmesinin önüne geçtiğini belirten Çiçek, dünyanın öbür ucundaki bir olayın çok geniş bir coğrafyayı etkisi altına aldığını söyledi.

Cemil Çiçek, insanlık tarihinin toplumların ve devletlerin güvenlik tarihi olduğunu, devletlerin hiçbir politikasının güvenliği dışlayarak anlatılamayacağını ifade etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...