Suudi Arabistan'ın kırmızı çizgisi

Düzenleyen:
Suudi Arabistan'ın kırmızı çizgisi

DÜNYA Haberleri

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ahmed el-Asiri, "Suudi Arabistan'ın, Körfez ülkelerinin ve bölgenin güvenliği kırmızı çizgidir" dedi.

Asiri, Suudi Arabistan'ın kuzeyindeki Hafer el-Batın'daki Ra'du'ş Şimal (Kuzeyin Gök Gürültüsü) tatbikatı merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Körfez ülkelerinin, gerek İran'dan gerekse diğer ülkelerden ulusal güvenliğin korunması için her türlü tedbiri alacağını ifade etti.

"Dünyadaki en büyük askeri tatbikat" olarak nitelendirilen 20 ülkenin katıldığı Kuzeyin Gök Gürültüsü tatbikatının, İran'a yönelik olmadığını belirten Asiri, tatbikatın katılımcı ülkeler arasındaki uzlaşıyı ve savaşa hazırlık kapasitesini üst seviyeye çıkarmak amaçlı olduğunu ifade etti.

Asiri, "DAEŞ listenin başında ve DAEŞ'le mücadele amaçlı 62 devletten oluşan uluslararası koalisyon var. Suudi Arabistan ve bölge ülkeleri, güvenliğini ve sınırlarını korumak için tüm tedbirleri alacaktır. Bu en tabii haklarıdır. Eğer İran bundan kendisine bir mesaj çıkardıysa bu da onun hakkıdır" dedi.

Asiri, Körfez ülkelerinin İran tehdidi karşısında atacağı adımlara ilişkin de şunları kaydetti:

"Milisler aracılığıyla eylem mekanizmasını ilk icat eden İran'dır. Lübnan'daki Hizbullah milisleri, Yemen'de Husiler, Suriye ve Irak'taki milis gruplar ona bağlıdır. Bu da bölge ülkelerinin içişlerine bir çeşit apaçık müdahaledir. Körfez ülkeleri İran'ı komşu olarak addediyor. Uluslararası hukuk kuralları, ülkelerin egemenlik hakları ve içişlerine müdahale edilmemesi çerçevesinde İran ile birlikte yaşamak herkes tarafından talep edilen bir şey."

Asiri, Kuzeyin Gök Gürültüsü tatbikatının bölgedeki muhtemel bir senaryoya hazırlık niteliği taşıyıp taşımadığı ile ilgili şunları ifade etti:

"Bölgede durumlar iyi değil. Terör örgütleri, saldırgan mizaçlı devletler, yabancı müdahaleler, uluslararası çıkarların kesişmesi gibi bölgede güvenlik ve istikrarı sarsan pek çok araç ve unsur var. Suudi Arabistan başta olmak üzere bölgedeki ülkelerin, herhangi bir tehditle mücadele edebilmesi için her türlü senaryoyu göz önüne alması gerek. Suudi Arabistan, iç ve dış terör tehditlerine maruz kalıyor ve özellikle bölgede durumların iyi olmadığı şu dönemde bu tehditlerle mücadele için hazır olması doğaldır."

Barış için çalışan ülkelere, askeri operasyonlar aracılığıyla dahi olsa güvenlik ve istikrarın tesisi için çalışma çağrısında bulunan Asiri, "Koalisyonlar bugün temel gerekliliklerdendir ve askeri operasyonlara odaklıdırlar. Biz de bugün Kuzeyin Gök Gürültüsü ile bu türden operasyonların tatbikatını yapıyoruz" dedi.

Tatbikatın hedefleri hakkında Asiri, "Tatbikata katılan kuvvetler, yeterliliğini arttırmayı, savaşa hazır olmayı hedefliyor. Ayrıca bir koalisyon ya da koalisyon liderliği kapsamında çalışma yeterliliğini test ediyor. Suudi Arabistan da tatbikatla tecrübe kazanmaya ve kardeş ülkelere kendi tecrübelerini aktarmaya çalışıyor" diye konuştu.

Asiri, Arap ülkeleri ve İslam ülkelerinden 20 devletin katıldığı tatbikatın perşembe günü sona ereceğini aktardı.

Öte yandan Asiri, İslam ülkeleri terörle mücadele koalisyonu üyelerinin genelkurmay başkanlarının yakında bir araya gelerek toplantı yapacağını, daha sonra da savunma bakanları düzeyinde bir toplantı yapılacağını duyurdu.

İslam ülkelerinin terörle mücadele koalisyonunun, Libya, Lübnan ve diğer bazı ülkeler gibi sıcak bölgelerde terörle mücadele için harekete geçme ihtimaline dair Asiri, "Genelkurmay başkanları toplantısı yapılmadan ve koalisyonun askeri çalışmaları, çalışma mekanizması, tehditlerle nasıl mücadele edeceği, üye ülkelerin bu konudaki önerileri gibi konular masaya yatırılmadan net konuşmak için erken" ifadesine yer verdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...