Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Japonya, tsunamide hayatını kaybedenleri anıyor

Düzenleyen: / Kaynak: IHA
Japonya, tsunamide hayatını kaybedenleri anıyor

DÜNYA Haberleri  / IHA

Japonya’da, 2011 yılında meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremde ve daha sonra meydana gelen tsunamide hayatını kaybedenler anılıyor.

Japonya’da 5 yıl önce meydan gelen 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından başkent Tokyo’nun kuzeyini tsunami vurmuş ve yaşanan felaket sonucu hayatını kaybedenlerin ve kayıp olarak kayıtlara geçenlerinin sayısının 18 binden fazla olduğu ifade edilmişti. Japonya’da görülen en büyük deprem olarak kayıtlara geçen olayın ardından görülen tsunami nedeniyle bazı nükleer santraller otomatik olarak kapatılmıştı. Üzerinden 5 yıl geçen felakette hayatını kaybedenler, başkent Tokyo’da gerçekleştirilen törende anıldı. Saygı duruşunda bulunulan törende, felaketzedeler için hazırlanan anıta çiçek bırakıldı. Törene, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Japon imparatoru Akihito’nun yanı sıra felakette hayatını kaybedenlerin yakınları da katıldı. Abe, anma töreninde yaptığı konuşmada, felaketten etkilenenler için geçen 5 yılın zor ve acı dolu günler olduğunu kaydetti. Japonya’nın uzun dönemde nükleer güç olmadan yapamayacağını kaydeden Abe, “Geçmişte, milletimiz ulusal krizler olarak tanımlanabilecek sayısız afetten mağdur oldu. Ancak, her seferinde kararlılık ve umutla bunların üstesinden gelmeyi başardı. Bir kez daha birlikte atalarımızın izinden gideceğimize ve ilerlemeye devam edeceğimize söz veriyorum” dedi.

Japon imparatoru Akihito ise konuşmasında, depremden ve Tsunami’den sonra nükleer reaktörde de kaza meydana geldiğini hatırlatarak, “Birçok insan radyoaktif kirlenme nedeniyle tahliye edildi. Çabalar durumun iyileştirilmesi için veriliyor. Ancak, kalbim evlerine dönemeyenler için acıyor” dedi.
Öte yandan, ülke genelinde yapılan anma töreninde ise Japon halkı depremin meydana geldiği TSİ 07:56’da deprem ve tsunami felaketinde hayatını kaybeden ya da kayıp olarak kaydedilenler için saygı göstergesi olarak başını öne eğdi. Felaketzedeler için ülke genelinde 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirilirken, çanların çaldığı anlarda, metro seferleri de bir süre durduruldu. Hayatını kaybedenlerin mezarlarını ziyaret eden yakınları ise göz yaşları içinde mezara çiçek bırakırken, bazı vatandaşlar ise çiçeklerini denize attı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: IHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...