Merkel: Türkiye'nin AB üyeliği gündemde yok

Düzenleyen:
Merkel: Türkiye'nin AB üyeliği gündemde yok

DÜNYA Haberleri

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye ile AB arasında yürütülen sığınmacı krizinin çözümüne yönelik görüşmelerde, Türkiye'nin AB üyeliğinin gündemde olmadığını açıkladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderler zirvesi öncesinde parlamentoda açıklamalarda bulundu. Merkel, Türkiye ile AB arasında yürütülen sığınmacı krizinin çözümüne yönelik görüşmelerde, Türkiye'nin AB üyeliğinin gündemde olmadığını açıkladı. Merkel, Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci görüşmelerinin ucu açık olarak yürütülebileceğine vurgu yaparak, "Şu anda üyelik gerçekten gündemde yok" dedi.

"TÜRKİYE'YLE ÖNEMLİ BİR NOKTAYA GELİNDİ"

Sığınmacı krizinin çözümünde Türkiye ile önemli bir noktaya gelindiğini kaydeden Angela Merkel, Türkiye'nin Haziran ayından itibaren istediği vize muafiyetinin şartlara bağlı olduğunu söyledi.

"ÇÖZÜLMESİ GEREKEN ÇOK KONU VAR"

"Çözülmesi gereken çok konu var. Bunların yerine getirildiğini görmek istiyoruz" diyen Merkel, insan hakları ve basın özgürlüğü konularında da indirim yapılmayacağının altını çizdi.

"TÜRKİYE'NİN TALEPLERİNİ ANLAYIŞLA KARŞILIYORUM"

Türkiye'nin 2,7 milyon sığınmacıyı barındırma konusunda gösterdiği çabayı öven Merkel, "Bu ne kadar takdir edilse az" dedi. Türkiye'nin sığınmacı sorunun çözümü konusunda AB'den beklentilerini anlayışla karşıladığını belirten Merkel, işbirliğinde verme-alma meselesi, beklentilerin dengelenmesi ve uzlaşmanın önemli olduğunu söyledi.

AB ÜLKELERİNE ELEŞTİRİ

Sığınmacı sorunun çözümü konusunda AB ülkeleri arasında birlik sağlanamamış olmasını eleştiren Merkel, 500 milyon nüfusa sahip 28 üyeli AB'nin sığınmacıların yükünü paylaşamamasının üzücü olduğunu kaydetti. Son günlerde Balkan güzergahının kapatılması nedeniyle azalan sığınmacı sayısının aldatıcı olduğuna da vurgu yapan Merkel, Yunanistan'daki durumun sürdürülebilir olmadığını, Avrupa'nın yağmurdan kaçarken doluya tutulabileceğini dile getirdi.

"TÜRKİYE'YLE İŞBİRLİĞİNİN SÜRDÜRÜLMESİ ÖNEMLİ"

AB zirvesi öncesinde Avrupa ülkelerini sığınmacı krizinin çözümü konusunda ortak hareket etmeye çağıran Merkel, Türkiye ile işbirliğinin sürdürülmesinin önemli olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ SÜRECİ

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci, 1963 yılında Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu ile ortaklık anlaşması imzalamasıyla başlayan ve 1987 yılında tam üyeliğe başvurmasıyla ivme kazanan süreçtir. 1999 yılında AB üyeleri tarafından aday olarak kabul edilen Türkiye, 2005 yılında tam üyelik müzakerelerine başladı.

Türkiye ile Avrupa Birliği'nin ilişkileri 31 Temmuz 1959'da Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yaptığı ortaklık başvurusu ile başlar. AET Bakanlar Konseyi'nin başvuruyu kabul etmesi sonrasında 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara Anlaşması imzalanmıştır. Ankara Anlaşması ortaklık oluşturan bir anlaşmadır. Bunu 1970 yılında imzalanan Karma Protokol izlemiştir. Türkiye'nin, sonradan Topluluk üyesi olan birçok ülkeden daha önce Topluluk ile ilişkilerini başlatmış olan bu iki önemli belge, o tarihlerden sonra ve 17 Aralık 2004 tarihli Avrupa Konseyi Sonuç Bildirgesi sonrasında halen devam etmekte olan süreçte Türkiye–AB ilişkilerinin hukuki dayanaklarındandır

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...