Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Esed halkına uyguladığı şiddetten dolayı sorumlu tutulmalı'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Esed halkına uyguladığı şiddetten dolayı sorumlu tutulmalı'

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in kendi halkına uyguladığı şiddetten dolayı sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

Toner, günlük basın toplantısında, ABD Temsilciler Meclisi’nin Suriye'de başta Esed rejimi olmak üzere çatışmaların diğer taraflarınca işlenen suçlar için savaş suçları mahkemesi kurulması talebini içeren karar tasarısını kabul etmesine ilişkin soruları cevapladı.

Toner, “Esed ve rejiminin kendi halkına karşı uyguladığı barbarca şiddet ve saldırılar dolayısıyla sorumlu tutulması gerektiğine inanıyoruz. Bu takip edilmesi gereken bir konudur” dedi.

Henüz bu takibi yapacak durumda olmadıklarını belirten Toner, “Fakat, Esed’in işlediği suçlardan dolayı belli bir seviyede sorumlu tutulması, kurulmasını umut ettiğimiz yeni hükümet adına girişimde olan Suriye halkı için önemli olacaktır” ifadesini kullandı.

Toner'e "Sizin politikanız hala 'Esed'in gitme zamanı gelmiştir' şeklinde mi yoksa federal sistem dolayısıyla Esed'in kontrol ettiği bölgeyi yönetmesi sizin için kabul edilebilir mi?" şeklinde bir soru yöneltildi.

Esed politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Toner, şunları kaydetti:

"Esed'in gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gayet geçerli senaryolar olmakla birlikte bu senaryoları tartışmak için çok erken. Söylediğim şu ki Suriye'de nasıl bir politik yapı kurulacağına dair Cenevre'de görüşmeler yapılıyor, bunun kararını vermek bana düşmez. Esed'in Suriye'nin bir parçası olamayacağını düşünüyoruz, fakat daha önce de söylediğim gibi, bizim ve diğerleri arasındaki görüş farklılığından dolayı bunun önümüzde büyük bir duvar olarak ilerlemeyi engellemesini de istemeyiz."

Toner ayrıca, Rusya’nın askerlerini büyük oranda Suriye’den çektiğini söyledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...