'DAEŞ Musul'da olduğu sürece bölge güvende değil'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'DAEŞ Musul'da olduğu sürece bölge güvende değil'

DÜNYA Haberleri  / AA

IKBY Başkanı Barzani, "DAEŞ, Musul'da olduğu sürece bölgenin güvende olduğunu söylemek mümkün değil" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, "Terör örgütü DAEŞ, Musul'da olduğu sürece tamamen bozguna uğratıldığını söylemek mümkün değil" dedi.

Barzani, İngiltere Dışilişkiler Bakanı Philip Hammond'u Erbil'in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda kabul etti. Basına kapalı, yaklaşık iki saat bir araya gelen ikili daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinin geri alınması operasyonuna Peşmerge güçlerinin de katılacağını belirten Barzani şunları kaydetti:

"DAEŞ, Musul'da olduğu sürece bölgenin güvende olduğunu söylemek mümkün değil. Örgütün varlığı, Kürdistan bölgesinin güvenliği için ciddi bir tehlikedir. Musul'dan çıkarılmadıkları sürece, DAEŞ'in bozguna uğratıldığını söylemek doğru olmaz. Bu yüzden Musul kentinin geri alınmasında Peşmerge güçlerinin önemli rolü olacak. Bundan daha önemlisi, söz konusu operasyon başlamadan önce tüm siyasi tarafların bir araya gelip, kentin DAEŞ sonrası nasıl yönetileceği konusunda ittifaka varmalarıdır."

Kentin geri alınmasında Irak ordusu ve uluslararası koalisyon güçleri arasında tam dayanışmanın mevcut olduğunun altını çizen Barzani, "Peşmerge güçleri olası her ihtimale karşı hazır. Kent geri alındıktan sonra bölgedeki etnik ve dini azınlıkların aynı felaketlere uğramaması için haklarının garanti altına alınması ve güvenli bir şekilde evlerine dönüşün sağlanması lazım" şeklinde konuştu.

"DAEŞ bozguna uğratılacak"

Öte yanda İngiltere Dışilişkiler Bakanı Philip Hammond ise DAEŞ ile mücadele konusunda Kürt bölgesine askeri yardımların süreceğini vurgulayarak şunları ifade etti:

"Şuana kadar 3 bin Peşmerge askeri uzmanlarımız tarafından eğitildi. Bunun yanında askeri teçhizat konusunda da yardımlarımız devam edecek. Askeri yardımdan daha da önemlisi Kürdistan bölgesinin güçlü bir ekonomiye sahip olmasıdır. Eğer içerisinde olduğu ekonomik krizle başa çıkarsa, kendi askeri ve diğer ihtiyaçlarını temin edebilecek."

DAEŞ'e karşı cephelerde üstünlük kaydedildiğini aktaran Hammond, "Şu çok açık ve nettir, terör örgütü DAEŞ'e karşı başarı elde edildi. Bu başarıda önemli rol oynayan ve bedel ödeyen Peşmerge güçleridir. Tam olarak DAEŞ ortadan kaldırılmadı ancak kısa bir süre içerisinde Irak'ta tamamen bozguna uğratılacaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...