PYD Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan etti

Düzenleyen: / Kaynak: AA
PYD Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan etti

DÜNYA Haberleri  / AA

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, Suriye'nin kuzeyinde kontrolünde tuttuğu bölgelerde federasyon ilan ettiğini duyurdu.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, PYD, Haseke'nin kuzeydoğusundaki Rümeylan ilçesinde düzenlediği 2 günlük toplantının sonunda Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan etti. Toplantıya örgütün kontrolündeki Afrin, Kobani (Ayn el-Arab) ve Haseke "kanton"larından yaklaşık 150 kişilik delegasyon katıldı. "Demokratik Suriye Konseyi"ne dahil oluşumlar federasyon ilanına imza attı.

Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) ile hareket eden Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ise PYD'nin dayattığı "kanton" sistemini kabul etmedikleri için toplantıya katılmadı.

"Suriye'nin toprak bütünlüğüne zarar verir"

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada federasyon ilanına karşı çıkarak bunun Suriye'nin toprak bütünlüğüne zarar vereceğini belirtti.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hangi başlık altında olursa olsun Rümeylan'da toplananlar da dahil olmak üzere Suriye'nin toprak bütünlüğüne zarar vermek isteyen her bir tarafı uyarıyoruz. Federasyon, Suriye toprağının birliğine zarar verir. Anayasaya ve uluslararası hukuka aykırıdır."

"Herhangi bir federasyonu kabul etmemiz mümkün değil"

Arap ve Türkmen Aşiretleri Birliği de bugün yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde herhangi bir federasyonu kabul etmelerinin mümkün olmadığını bildirmişti.

Açıklamada, "PYD, sözde Suriye halkına dost ülkelerin de desteğini alarak federasyon ilan edip bölücülük projelerini gerçekleştirmek istemektedir. Suriye devletinin yönetim biçimine ve anayasa düzenine bir grup terörist ve karanlık güçler değil, halk karar verecektir. Kuzey Suriye halkının büyük çoğunluğunu temsil eden birliğimiz, ülkemizin bölünmesine ve bölmek isteyenlere tüm gücümüzle karşı çıkacaktır" ifadeleri kullanılmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...