Hollande'den müzakerelere ilişkin açıklama

Hollande'den müzakerelere ilişkin açıklama

DÜNYA Haberleri

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande AB ile yapılan müzakerelere ilişkin açıklamada bulundu

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yapılacak müzakerelere ilişkin, "Hem AB hem de Türkiye açısından elbette ki olumlu sonuçlar olacağına garanti veremem. Çıkacak sonuç, müzakereler, tartışmalar ve 28 ülkenin metin üzerinde varacağı anlaşmaya bağlı" dedi.
Hollande, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ilk gününün sonunda basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.
Zirvede birçok konunun yanı sıra sığınmacı krizine ilişkin kapsamlı bir planı ele aldıklarını ifade eden Hollande, metnin bugün Türkiye ile tartışılacağını ve bu kapsamda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun zirveye katılacağını söyledi.
Taslağın muhtemelen öğlen konseyin onayına sunulacağını vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı, bu planın kapsamlı olması gerektiği konusunda ısrar ettiğini dile getirdi.
Hollande, sığınmacıların Yunanistan’dan Türkiye’ye yeniden yerleştirilmesi ve yerinin değiştirilmesi konusunda bir yöntem belirlenmesi gerektiğine işaret etti.
Schengen'in dış sınırlar da dahil olmak üzere yeniden tam anlamıyla uygulanacağına dikkati çeken Hollande, bu konuda sorumluluklarına bağlı kalacaklarını kaydetti.
Hollande, sabah, Türkiye ile AB arasında anlaşmayı sağlamak için Başbakan Davutoğlu ile bir araya geleceklerini belirtti. Türkiye’nin çok sayıda sığınmacı akınına maruz kalmamak için insan kaçakçılığıyla mücadele ettiğini hatırlatan Hollande, bunun denizde daha fazla eyleme geçmeleri gerektiği anlamına geldiğinin ve kısmen NATO’nun elinde olduğunun altını çizdi.
Avrupa’nın Türkiye’ye vize serbestisi sağlaması için Türkiye’nin 72 kriteri karşılaması gerektiğini anlatan Hollande, “Türkiye yükümlülüklerin yerine getirmesi halinde söz verilen 3 milyar avroyu alacak ve ayrıca Türkiye’nin sunduğu plana bağlı olarak ilave fon da sağlanabilir” diye konuştu.
Bir basın mensubunun Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın sonuçlanıp sonuçlanmayacağına yönelik beklentisi sorulan Hollande, anlaşmanın taraflar arasında müzakere edilebilmesi için öncelikle 28 ülkenin üzerinde anlaşma sağlaması gerektiğini bildirdi.
Hollande, şöyle devam etti:
“Hem AB hem de Türkiye açısından elbette ki olumlu sonuçlar olacağına garanti veremem. Çıkacak sonuç, müzakereler, tartışmalar ve 28 ülkenin metin üzerinde varacağı anlaşmaya bağlı. Fakat yine de bu, hikayenin sonu olmayacak. Açık olmak gerekirse, herhangi bir anlaşma olsa da ve bu anlaşma uygulansa da bu sorunun kaynağı çözülmedikçe her zaman sığınmacılar olacak."

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...