'Türkiye ile bir anlaşmaya varabilmemiz için herkes hemfikir'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Türkiye ile bir anlaşmaya varabilmemiz için herkes hemfikir'

DÜNYA Haberleri  / AA

Almanya Başbakanı Merkel Brüksel, “Türkiye ile bir anlaşmaya ulaşabilmemiz için tüm çabayı göstermemiz konusunda hemen herkes hemfikir” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi'nde, Türkiye ile işbirliğini güçlendirmeyi ve sığınmacı krizini ele aldıklarını belirterek, “Türkiye ile bir anlaşmaya ulaşabilmemiz için tüm çabayı göstermemiz konusunda hemen herkes hemfikir” diye konuştu.  

Brüksel’deki zirvenin ilk gününün ardından basın toplantısı düzenleyen Merkel, “Bugün temel konuları kendi aramızda ele aldık. Tartışmalarımız genel olarak yapıcı bir atmosferde gerçekleşti. Türkiye ile bir anlaşmaya ulaşabilmemiz için tüm çabayı göstermemiz konusunda hemen herkes hemfikir” dedi.  

Türkiye’nin "AB'ye üyelik sürecinde yeni müzakere başlıklarının açılması, Türk vatandaşları için vize muafiyeti, Suriyeli sığınmacılar için ek mali yardım" gibi konuları, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un cuma günü (bugün) Başbakan Ahmet Davutoğlu ile müzakere edeceğini anlatan Merkel, şöyle devam etti:

“Yarın (bugün) yapacağımız müzakereler çok kolay olmayacak. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’tan hepimizin isteği, çıkarların uzlaştırılması amacıyla yapılacak müzakerelerin sonuç odaklı olması oldu. Bu gece söyleyebileceklerim ya da günün bu ilk saatlerinde söyleyebileceğim şimdilik bunlar.”

AB zirvesinde genel olarak sığınmacı kriziyle ilgili alınan kararlara 28 üye ülkenin zirve sonuç bildirisinde yer verileceğini aktaran Merkel, bugün Türkiye ile yapılacak görüşmelerde anlaşma sağlanması durumunda da AB ile Türkiye arasındaki anlaşmaya ilişkin ortak bir bildiri yayınlanacağını kaydetti.

Almanya Başbakanı, Türkiye’nin önerileri çerçevesinde anlaşmaya varılması durumunda bunun hızlı bir şekilde uygulamaya geçirilmesi ve Türkiye’nin kaçak yollarla Avrupa’ya gitmeye çalışan Suriyeli sığınmacıları geri kabul etmesine karşılık, AB’nin de hızlı bir şekilde aynı sayıda Suriyeli mülteciyi Türkiye’den alması gerektiğini vurguladı.

Merkel, anlaşma sağlanması durumunda, AB ülkelerinin Türkiye’den Suriyeli sığınmacıları kabul etme konusunda, haftalar değil, günler içinde gerekli hazırlıkları ve süreçleri tamamlaması gerektiğinin altını çizdi.

Almanya Başbakanı, uygulamanın, Türkiye’nin Yunan adalarına geçen Suriyelileri geri kabul etmeye başlamasından sonra, günler içinde yaşama geçirilmesi gerektiğini ancak henüz bu konuda karar alınmadığını vurguladı.

AB’nin kaçak göçle mücadele ederken, uluslararası sözleşmelere uymaya da özen göstereceğine vurgu yapan Merkel, Yunan adalarına ulaşan her bir göçmenin durumunun, iltica hakkına sahip olup olmadığının tek tek inceleneceğini kaydetti.

Merkel, bu kapsamda Yunanistan’ın lojistik ihtiyaçları ve personel gereksinimi konularında AB üyesi ülkelerin destek sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande

Liderler Zirvesi'nin ilk gününün sonunda basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yapılacak müzakerelere ilişkin, "Hem AB hem de Türkiye açısından elbette ki olumlu sonuçlar olacağına garanti veremem. Çıkacak sonuç, müzakereler, tartışmalar ve 28 ülkenin metin üzerinde varacağı anlaşmaya bağlı" dedi.

Zirvede birçok konunun yanı sıra sığınmacı krizine ilişkin kapsamlı bir planı ele aldıklarını ifade eden Hollande, metnin bugün Türkiye ile tartışılacağını ve bu kapsamda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun zirveye katılacağını söyledi. 

Taslağın muhtemelen öğlen konseyin onayına sunulacağını vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı, bu planın kapsamlı olması gerektiği konusunda ısrar ettiğini dile getirdi. 

Hollande, sabah, Türkiye ile AB arasında anlaşmayı sağlamak için Başbakan Davutoğlu ile bir araya geleceklerini belirtti. Türkiye’nin çok sayıda sığınmacı akınına maruz kalmamak için insan kaçakçılığıyla mücadele ettiğini hatırlatan Hollande, bunun denizde daha fazla eyleme geçmeleri gerektiği anlamına geldiğinin ve kısmen NATO’nun elinde olduğunun altını çizdi. 

Avrupa’nın Türkiye’ye vize serbestisi sağlaması için Türkiye’nin 72 kriteri karşılaması gerektiğini anlatan Hollande, “Türkiye yükümlülüklerin yerine getirmesi halinde söz verilen 3 milyar avroyu alacak ve ayrıca Türkiye’nin sunduğu plana bağlı olarak ilave fon da sağlanabilir” diye konuştu. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...