Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Rusya’nın gözü Kuzey Irak petrolünde

Düzenleyen: / Kaynak: Star gazetesi
Rusya’nın gözü Kuzey Irak petrolünde

DÜNYA Haberleri  / Star gazetesi

Rusya, Ortadoğu planlarını Suriye’den sonra Kuzey Irak’a taşıyor. Esed’e destek veren Rusya, Kuzey Irak’ta daha fazla petrol ve doğalgaz aramak istiyor.

Enerji uzmanları Rusya’nın bu tutumunu Kuzey Irak bölgesinde saha kapatma ve düşük maliyetli üretime bağlıyor. Rusya’nın bu planı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Moskova’daki baş temsilcisi Aso Talabani’nin bölgenin Rus petrol şirketlerini çekebilmek için istekli olduğunu açıklamasıyla ortaya çıktı. Talabani’nin açıklamalarını değerlendiren BOTAŞ’a yakın bir kaynak Kuzey Irak’ın yatırımcı aradığını ifade ederek, Rusya’nın ticari ve siyasi riskleri fazla olan bölgede saha kapatmak istediğine dikkat çekiyor.

MALİYETİ DÜŞÜK

Üst düzey enerji yetkilisi, “Düşük petrol seviyelerinde kimse yatırımcı olarak gitmiyor. Kabul edilen bir devlet değil. Petrolün salt maliyeti burada ucuz. Buradaki ticari ve siyasi riskler fazla. Burası bu dönemde saha kapatmak için uygun bir yer” dedi. Enerji Uzmanı Prof.Dr. Erdal Tanas Karagöl de, Kuzey Irak’ta petrol ve doğalgaz çıkarmanın maliyetinin düşük olduğunu belirterek Rusya’da çıkarmanın ekonomik olmadığının altını çiziyor. Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ise Rusya’nın ekonomik çıkarları doğrultusunda hareket eden bir ülke olduğunu belirterek Türk Akımı konusunda da son dönemde Türkiye’ye zeytin dalı uzatıldığını kaydetti.Öte yandan, Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, 2014’te iptal edilen Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne ilişkin, “Proje, Avrupa Komisyonunun yapıcı olmayan yaklaşımı nedeniyle durduruldu ve şu an herhangi bir çalışma yürütülmüyor” dedi.

IRAK’TAN TÜRKİYE’YE UCUZ GAZ

Rusya’nın Kuzey Irak’taki varlığını artırma çalışmasının buradan Türkiye’ye gelmesi beklenen ucuz gaza karşı bir hamle olup olmadığını merak ediliyor. Ayrıca Türkiye Irak’ta 2018 yılına kadar petrol ihtiyacının üçte birini üretmeyi de planlıyor. Burada petrol üretimi yapılması ve ucuz doğalgazın gelmesi ile birlikte döviz kaynaklı cari açıkta tarihe karışmış olacak.  

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Star gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...