'Kırım'da Rusya karşıtı bir söylemde bulunmak mümkün değil'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Kırım'da Rusya karşıtı bir söylemde bulunmak mümkün değil'

DÜNYA Haberleri  / AA

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Çiygöz, BM İnsan Hakları Konseyi'nde ülkelerin Kırım ile ilgili konuşmalarını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

BM İnsan Hakları Konseyi'nde Ukrayna'daki insan hakları ihlallerinin ele alındığı oturumda yaptığı konuşma sonrasında AA muhabirine açıklamada bulunan Çiygöz, "BM İnsan Hakları Konseyi'nde ülkelerin Kırım ile ilgili konuşmalarını memnuniyetle karşıladım. Çünkü bütün konuşmalarda Kırım Tatar Milli Meclisi ve Tatarların hakları ele alındı. Rusya'yı destekler nitellikte bir konuşma yapılmadı. Ama ne yazık ki BM'nin, Kırım'daki insan haklarını sonlandıracak bir mekanizması yok" dedi.

Çiygöz, "BM insan hakları kuruluşlarının, Kırım'a gidip rapor hazırlamasını söylemek kolay ama yerine getirmesi mümkün değil çünkü Rusya kabul etmiyor. Rusya kabul eder ama 'Moskova üzerinden yetkililer giriş yapsınlar o zaman Kırım'ın bizim toprağımız olduğu ispatlanır' diyor. Ama bu tabiki kabul edilemez çünkü BM'ye göre Kırım Ukrayna toprağı." dedi. 

"Kırım'da Rusya karşıtı bir söylemde bulunmak mümkün değil" 

Kırım'da devam eden insan hakları ihlalleri hakkında Çiygöz, Kırım'da Rus hükümetine karşı bir söylemde bulunmanın mümkün olmadığını söyledi.

Ülkedeki insan hakları ihlallerini araştıran BM raportörlerinin Kırım'a giremediğini ifade eden Çiygöz, Kırım'daki insan hakları ihlallerinin gazeteciler ve Tatar yetkililer tarafından rapor edilmeye devam ettiğini söyledi.

Çiygöz, "Kırım ile ilgili birçok mevzunun bu raporda yer alması nedeniyle Ukrayna hükümeti, BM İnsan Hakları Konseyi'nde konuşma yapmak için beni buraya gönderdi" şeklinde konuştu.

Oturumda konuşan Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı ise Kırım'daki insan hakları ihlalleri hakkında Ukrayna dışında ayrı bir rapor hazırlamak için BM İnsan Hakları Komiserliği'ne çağrıda bulundu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...