Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kerry, Putin ve Lavrov ile Suriye'yi görüşecek

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kerry, Putin ve Lavrov ile Suriye'yi görüşecek

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD yönetimi Suriye’de çatışmaların durdurulması anlaşmasının Cenevre’deki görüşmelerle bir siyasi geçişe zemin hazırlamasını ve bu konuda Rusya ile artık “sadede gelmek” istediği mesajını verdi.

ABD yönetimi, Suriye’de varılan çatışmaların durdurulması anlaşmasının Cenevre’deki görüşmelerle bir siyasi geçişe zemin hazırlamasını ve bu konuda Rusya ile artık “sadede gelmek” istediği mesajını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Suriye konusunu görüşmek üzere Moskova’ya gitti.

Kerry’nin perşembe günü yapacağı görüşmelerde Rus tarafına Suriye’deki geçiş sürecinin nasıl olacağı hakkında görüşlerini ileteceği ve artık ilerleme sağlanması için baskı yapmasının beklendiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, çatışmaların durdurulması anlaşmasının bazı ihlallere rağmen birçok kişinin beklentisinin aksine iyi gittiğini ve bu durumun “nereye gelindiği” hakkında bir değerlendirme açısından şans olduğunu söyledi.

Üst düzey yetkili, “Bir taraftan da BM önderliğindeki görüşmeler sürüyor. Bakan Kerry, siyasi geçişle ilgili şimdi artık gerçekten Sayın Putin ve Lavrov’un nerede durduğunu duymak istiyor.” dedi.

Kremlin yönetiminin son birkaç haftadır Beşşar Esed ile teması olduğunu belirten yetkili, “Eğer çatışmaların durdurulması anlaşması Suriye için bir siyasi geçişe dönüşecekse bu geçişin nasıl olacağı hakkında artık sadede gelinmesi gerekecek. Bakan Kerry’nin ana odak noktası bu olacak.” diye konuştu.

Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı üst düzey diplomat, şöyle devam etti:

“Şu anda çatışmaların durdurulması anlaşması etkili şekilde ilerlerken, artık Ruslar oradaki izlerini azaltmışken, Staffan de Mistura da taraflarla masaya oturduğuna göre asıl soru, bir geçiş hükümeti için nasıl ilerleyeceğimiz hakkında Ruslarla sadede gelip gelemeyeceğimiz. Daha önce çok detaylı görüşmeler yapmadık. Ya Ruslar hazır değildi ya Esed hazır değildi, bilmiyorum ama sanırım Bakan Kerry, bu seyahatinde ilerleme elde edip edemeyeceğimizi sınamak istiyor.”

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, dünkü açıklamasında, ABD ile Rusya arasındaki görüşmelerin Cenevre sürecine itici etki yapmasını ümit ettiğini söylemişti. Amerikalı diplomat, de Mistura’nın beklediği gibi hızlı etkinin hemen mümkün olmayabileceğini kaydetti.

BM öncülüğünde Suriyeli muhalifler ile rejim arasında yürütülen Cenevre görüşmelerine Kerry’nin, Putin ve Lavrov ile görüştüğü gün ara verilecek. Görüşmelerin nisan başında yeniden başlaması bekleniyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...