Esed rejimi, Tedmur'u ele geçirdi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Esed rejimi, Tedmur'u ele geçirdi

DÜNYA Haberleri  / AA

Beşşar Esed rejimi güçlerinin sabah saatlerinde Humus'un doğusundaki Tedmur ilçesinin (Palmira) merkezini ele geçirdiği bildirildi.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Esed'e bağlı güçler, Rus savaş uçaklarının havadan desteğiyle yaklaşık 3 haftalık çatışmalardan sonra Tedmur ilçesini terör örgütü DAEŞ'ten aldı. Kaynaklar, Rus subaylarının karadan danışmanlık desteği verdiği Esed güçleri ile DAEŞ arasındaki çatışmaların ilçenin doğusundaki birkaç sokakta halen devam ettiğini belirtti. Yoğun çatışmalarda iki tarafta da onlarca ölü ve yaralı bulunduğunu bildiren kaynaklar, rejim güçlerinin dün antik kalenin bulunduğu Tedmur'a hakim tepeyi almasının ilerlemeyi kolaylaştırdığını ifade etti. İran, Irak ve Hizbullah milislerinin de Esed güçlerine destek verdiğini kaydeden kaynaklar, DAEŞ'in büyük kısmının Sunka tarafına çekildiğini aktardı. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve Mayıs 2015'te DAEŞ'in eline geçen Tedmur, örgütün antik kentte yaptığı yıkımla dünya gündemine oturmuştu. Rejim güçleri, belirli aralıklarla antik kenti ve Tedmur ilçesini geri almak için saldırılar düzenlese de başarılı olamadı. 27 Şubat'ta yürürlüğe giren geçici ve kısmi ateşkesle birlikte rejim güçleri, Rus savaş uçaklarının desteğiyle Tedmur'u geri almak için operasyon başlattı. Tedmur'un bir diğer önemi ise rejimin uzun dönemli enerji stratejisinde yatıyor. İlçe, uzun süredir aktif olmayan bir doğalgaz boru hattı üzerinde yer alıyor. Ancak bu hattın yaklaşık 40 milyar metreküp kapasiteli ve bin 500 kilometre uzunluğunda İran-Irak-Suriye doğalgaz boru hattının bir parçası haline getirilmesi, iç savaştan önce konuşulan projeksiyonlar arasındaydı. İlerleme stratejisini enerji hatları üzerine kuran DAEŞ de bu bölgeyi terk etmek istemiyor ve çatışmalar tarihi kent yakınlarında devam ediyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...