Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'İbadi'nin reform hamlesinin başarıya ulaşması zor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'İbadi'nin reform hamlesinin başarıya ulaşması zor'

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak Başbakanı el-İbadi'nin teknokratlar hükümeti kurma çalışmalarını değerlendiren uzmanlar, İbadi'nin başarı şansının düşük olduğunu, ancak kesin sonucu siyasi dengelerin belirleyeceğini belirtiyor.

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın, Başbakan Haydar el-İbadi'ye siyasi parti mensuplarının bulunmadığı teknokratlar hükümeti kurması için verdiği 45 günlük süre yarın dolarken, İbadi'nin başarı şansını düşük gören uzmanlar arasında hakim görüş, nihai sonucu yerel dengelerin yanı sıra dış aktörler arasındaki rekabetin belirleyeceği yönünde.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan BİLGESAM Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı Ali Semin, Irak'taki yerel ve uluslararası dengeleri hesaba katmadan kimsenin sadece "yetenekli, etkili ve tecrübeli" diye teknokrat bakan önermeyeceğini belirterek, "Henüz krizleri görmüyoruz. İbadi daha yumuşak bir geçişle bunu çözmek istiyor ancak iş karar aşamasına geldiğinde çok ciddi krizlerle karşı karşıya kalacağını düşünüyorum." dedi.

İbadi'nin kabine revizyonunu kabul etmesini, başbakanlığını koruma endişesi olarak yorumlayan Semin, İbadi'nin tek başına revizyon hükümeti kurabilmesine ihtimal vermediğini söyledi.

Sadır ve onun istediği adayların süreçte daha fazla ön plana çıktığını dile getiren Semin, "Tabii ki İbadi de taraflarla görüşerek bakanlıklar için aday listelerini değerlendirdi. Fakat İbadi'nin pragmatik sebeplerle kendini sağlama almak için attığı adımların işe yarayacağını düşünmüyorum." diye konuştu.

Semin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) yeni hükümetin kurulması konusunda kilit öneme sahip olduğunu belirterek, “Eğer IKBY, biz bakanlarımızdan memnunuz, görevden almayacağız derse o zaman krizi göreceğiz.” ifadesini kullandı.

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Kemal İnat da nihai sonucu siyasi dengelerin belirleyeceği görüşünde.

Prof. İnat, Sadr'ın, Maliki'nin yolsuzluklara bulaşmış siyasetini eleştirip ona karşı gösteriler örgütlediğini anımsatarak, "Irak siyasetindeki bu revizyon talepleri, İran'ın nüfuzunu sorgulayan girişimler olarak değerlendirilebilir." tespitinde bulundu.

Buna karşılık İran'ın artan nüfuzundan rahatsız olan grupları daha da muhalefete itebileceğine dikkati çeken İnat, bunun da İran'ın etkisinden memnun olmayan Şiilerin kopması anlamına geleceğini söyledi.

İnat, "İran'ın başarılı olma şansının zayıf olduğunu düşünüyorum. Nasıl ABD'nin dışarıdan yaptığı manipülatif siyaset dizaynı istikrarsızlığa yol açmışsa, İran'ın zorlamasıyla yapılan bu girişimler de daha fazla karmaşaya yol açacak ve İran'ın arzu ettiği gibi sonuçlanmayacaktır." ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...