Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'İslamofobiye karşı demokratik yollarla haklarımızı savunmalıyız'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'İslamofobiye karşı demokratik yollarla haklarımızı savunmalıyız'

DÜNYA Haberleri  / AA

Bulgaristan Başmüftüsü Haci, "İslamofobiye karşı, hitap, konuşmalar ve demokratik yollarla haklarımızı savunmak suretiyle mücadele etmek niyetindeyiz." dedi.

Bulgaristan Başmüftülüğünce, başkent Sofya’da düzenlenen “Müslümanlar Diyaneti 2016-2021” konulu konferansta, 5 yıllık dönemdeki hedefler ele alındı.

Konferansta, 24 Ocak'ta düzenlenen son kurultayın ardından ülkenin yeni seçilen 20 bölge müftüsünün isimlerini açıklayan Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci, ülkenin, İslam dininin otoritesinin pekiştirileceği, çalışmalarının daha verimli hale getirileceği yeni bir döneme girdiğini anlattı.

Ülkedeki, İslam dininin dinler arası diyalogundaki rolü ve devlet kurumları ile ilişkisinden söz eden Başmüftü Haci, Müslümanların vakıf mülkleri ile yaşadıkları sorunlara da değindi.

Mustafa Aliş Haci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki İslam dinini ruhani yönetiminin belirlendiği kurultayın başarılarından söz ederek, İslamofobinin etkisinin azaltılması için verilecek mücadele yöntemlerini anlattı.

Haci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maalesef son yıllarda İslamofobinin daha büyük bir hızla cereyan ettiğini gördük. Biz İslamofobiye karşı, hitap, konuşmalar ve demokratik yollarla haklarımızı savunmak suretiyle mücadele etmek niyetindeyiz. İnşallah, umarım, gerek Bulgaristan’da, gerekse tüm dünyada bu problemler artık bitecek ve Müslümanlar kardeşçe yaşayacaklar, herkes herkesi sevecek, herkes herkese müsamaha gösterecek. Bu şekilde dünyada barış olacak, inşallah.”

"İmam hatip ve Yüksek İslam Enstitüsü mezunları radikalleşmenin önünü kesti"
Bulgaristan Müslümanları Yüksek Dini Şura Başkanı Vedat Ahmet de, nüfusu 7 milyonun altında olan ülkede resmi verilere göre bir milyona yakın Müslümanın yaşadığına vurgu yaptı. Komünizm dönemi sonrası özellikle son 25 yılda ülkede faaliyet gösteren 3 imam hatip okulunda bin 500, Yüksek İslam Enstitüsü’nün de 300’ü aşkın öğrenciyi mezun ettiğini anımsattı.

Ahmet, “Ülkemizde eğitilmiş bulunan bu kişiler, Müslüman topluluğundaki radikalleşme ve uç görüşlü hareketlerin önünün kesilmesinde önemli bir faktör oluşturmuştur. Günümüzde, gerek yurt dışında, gerekse yurt içinde yetişmiş eğitimli din adamlarımızın topluluğu gittikçe kalabalıklaşıyor." diye konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...