İngiltere’den BM’nin Arjantin kara sularını genişletme kararına tepki

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İngiltere’den BM’nin Arjantin kara sularını genişletme kararına tepki

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere BM Kıta Sahanlığı Sınırları Komisyonunun Arjantin kara sularını Falkland Adaları’nı kapsayacak şekilde genişletme kararını reddetti.

İngiltere, Birleşmiş Milletler Kıta Sahanlığı Sınırları Komisyonunun (CLCS) Arjantin kara sularını Falkland Adaları’nı kapsayacak şekilde genişletme kararını reddetti.

İngiltere Başbakanı David Cameron’un sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, kararın danışma kurulu tarafından alındığı ve hukuki bir bağlayıcılığının bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada ada halkının İngiltere’nin denizaşırı toprağı olarak kalmak istediği ve İngiltere’nin de Falkland Adaları halkının haklarını korumaya devam edeceği ifade edildi.

Petrol araştırmaları nedeniyle şimdiden büyük gelirler elde etmeye başlayan Falkland Adaları yönetiminin de Arjantin lehine verilen karar konusunda endişeli olduğu belirtiliyor.

İçişlerinde özerk olan Falkland Adaları’nın savunma ve dış politikası İngiltere’nin sorumluluğunda bulunuyor.

CLCS’nin aldığı kararla Arjantin Dışişleri Bakanlığı tarafından 2009 yılında BM'ye sunulan raporu tasdik ettiği ve ülkenin Güney Atlantik’teki kara sularını genişletmesine izin verdiği belirtildi.

Arjantin’in bu kararla karasularını yüzde 35 genişleterek 1,7 milyon metrekarelik bir alan kazandığı ifade edildi.

Yeni açıklanan kara suları içerisinde İngiltere ile yıllardır süren egemenlik tartışmalarına neden olan Falkland, Güney Georgia ve Güney Sandwich adaları da bulunuyor.

Arjantin ve İngiltere arasında adalar nedeniyle 1982 yılında yaşanan savaşta 255 İngiliz ve 65 Arjantin askeri hayatını kaybetmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...