'Kapılarımız tüm etnik kökenli vatandaşlara açık'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Kapılarımız tüm etnik kökenli vatandaşlara açık'

DÜNYA Haberleri  / AA

Bulgaristan'daki DOST Partisi Kurucu Genel Başkanı Mestan, haklarında "Türkiye'nin partisi" şeklinde yürütülen algı operasyonunun "aptalca" olduğunu, kurucular arasında çok sayıda Bulgar bulunduğunu ve kapılarının herkese açık olduğunu söyledi.

Bulgaristan’da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefetteki Hak ve Özgürlükler Hareketinden (HÖH) ihraç edilmesinin ardından, Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi’nin (DOST) kurucu genel başkanlığını üstlenen Lütvi Mestan, haklarında "Türkiye'nin partisi" şeklinde yürütülen algı operasyonunun "aptalca" olduğunu, kurucular arasında çok sayıda Bulgar bulunduğunu ve kapılarının herkese açık olduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmek için Ankara'ya gelen Mestan, temelini attığı yeni partinin ilkelerini, amaçlarını ve Türkiye- Bulgaristan ilişkilerine yansımalarını AA muhabirine değerlendirdi.

DOST Partisi'nin ilk kurultayının 10 Nisan'da Sofya'da yapılacağını kaydeden Mestan, partinin kuruluş nedeni olarak, Bulgaristan'da belli şahısların değil, tüm toplumun çıkarını savunacak yeni bir siyasi temsile duyulan ihtiyacı gösterdi.

"Bin kez görevden alınsam da o bildirgeyi okurdum"
Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından, parlamentoda NATO'yu ve Türkiye'yi destekleyen bir bildiri okumasından bir süre sonra HÖH Merkez İdare Kurulu tarafından parti ve parlamento grubundan ihraç edildiğini hatırlatan Mestan, "Eğer bu benim suçumsa ben böyle bir suçla gurur duyuyorum. Bin kez bilseydim ki görevden alınacağım, bu bildirgeyi hazırlayıp Bulgaristan'ın en yüksek kürsüsünden aktarırdım." dedi.

"Parti kurucularının arasında Bulgarlar da var"
Partisinin Bulgaristan'da herkese açık olduğunu vurgulayan Mestan, "HÖH'ü terk edip, benimle bu yeni yola çıkan milletvekilleri arasında iki Bulgar milletvekili de var, Hristiyan, Ortodoks, biri eski Filibe Valisi." bilgisini verdi.

DOST Partisi'nin, Bulgaristan'daki hak ve özgürlüklere dair problemleri çözeceğini vurgulayan Mestan, "Bizler Bulgaristan'ı seviyoruz. Bulgaristan'ın birliği ve bütünlüğü için çalışacağız. Biz Bulgaristan'a entegre olmak istiyoruz. Ama ikinci kalite insanlar gibi değil, eşit haklara sahip vatandaş olarak entegre olmak istiyoruz." diye konuştu.

Öte yandan, Bulgaristan'a entegre olmak için kimliğinden vazgeçmenin asimilasyon anlamına geleceğini söyleyen Mestan, şöyle konuştu:

"Ben Lütvi Mestan olarak, Türk olarak, Müslüman olarak entegre olmak isterim. Tabii ki bazı algılar yaşatıldı, 'bu yeni DOST Partisi, Türklerin değil de, Türkiye'nin partisi olacakmış' diye. Verdiğim misaller ne kadar aptalca bir algı olduğunu sizlere gösteriyor. Çok sayıda etnik Bulgarlar var kurucuların arasında. Eminim ki, 10 Nisan'da organize ettiğimiz kuruluş konferansına da katılanların en az yüzde yirmisi etnik Bulgarlar olacak. Partimizin kapıları tüm etnik kökenli vatandaşlar için açıktır."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...