Azerbaycan'dan Ermenistan ordusuna ağır darbe

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Azerbaycan'dan Ermenistan ordusuna ağır darbe

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ermenistan güçlerinin provokatif eylemlerine sert cevap veren Azerbaycan ordusu, cephe hattında işgal altında bulunan bölgelere operasyon düzenledi. Yaşanan çatışmalarda Ermenistan işgali altındaki bazı stratejik tepe ve yerleşim birimleri Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada,işgalci Ermenistan ordusunun provokasyonları sonucu sınır hattında yaşanan gerginliğin halen devam ettiği bildirildi. Bakanlık, Ermenistan savunmasının ön hattında ve derinliklerinde bulunan askeri hedeflerin ve çok sayıda askeri araç, personel ve diğer askeri altyapıların imha edildiğini açıkladı. 

Savunma Bakanlığı'nıın açıklamasına göre, Cuma gecesi ve Cumartesi günü Ermenistan güçleri Azerbaycan mevzilerini aralıksız ateşe tuttu. Saldırı sırasında sivil yerleşim bölgelerinde can kayıpları ve yaralanmalar yaşandı. Bunun üzerine sivillerin can güvenliğinin temin edilmesi için Azerbaycan ordusu Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde operasyonlara başladı.Azerbaycan Savunma Bakanlığı, işgal altındaki stratejik tepeler ve yerleşim birimlerini​n geri alındığını duyurdu. 

Azerbaycan ordusunun karşı taarruzunda kısa sürede Ermenistan mevzileri yarılarak işgal altında bulunan stratejik öneme sahip bazı tepeler ve yerleşim birimleri geri alındı. Goranboy ve Naftalan kentleri için tehlike oluşturan Talış köyü etrafındaki tepe ve Seysulan yerleşim birimi Ermenistan güçlerinden temizlendi. Fuzuli bölgesinde, Horadiz kentinin güvenliği için önemli olan Lele Tepesi de Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti. Geri alınan bölgelerde savunma hattının oluşturulduğu ve mevzilerin güçlendirildiği belirtildi.

ŞEHİTLERİMİZ VAR

Yanı sıra Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, bölgede yaşanan çatışmalarda 12 Azerbaycan askerinin şehit olduğu belirtildi. Açıklamada, Azerbaycan ordusuna ait bir Mi-24 helikopterin düşürüldüğü, 1 tankın ise patlayan mayın nedeniyle kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Çatışmalarda yaralanan askerlerimizin tedavileri ise sürüyor.

Azerbaycan'dan Ermenistan ordusuna ağır darbe

ÇOK SAYIDA ERMENİSTAN ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Sınır hattında yaşanan çatışmalarda aralarında yüksek rütbeli askerlerinde bulunduğu 100'den fazla Ermenistan askerinin öldürüldüğü ya da yaralandığı bildiriliyor. Cephe hattında Ermeni ordusuna ait çok sayıda askeri aracın ve mevzinin imha edildiği belirtildi. Ayrıca Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, "Ateşkesin tekrar ihlali durumunda Ermenistan'a daha ağır darbelerin vurulacağı" ifade edildi.

Daha önce provokatör Ermenistan ordusu bölgedeki ateşkesi 24 saat içinde 127 kez ihlal etmiş, sivil yerleşim bölgelerine yapılan top atışları sonucu, bir sivil hayatını kaybetmişti.

ERMENİSTAN RUSYA'DAN YARDIM İSTEDİ

Ermenistan resmi haber ajansında yer alan bilgiye göre, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında yaşanan gerilimle ilgili olarak Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan'ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştüğü ve tansiyonun düşürülmesine yönelik yardım istediği belirtildi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Dmitri Peskov, Putin'in Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında silahlı çatışmaların yeniden şiddetlenmesinden derin endişe duyduğunu ve taraflara bir an önce çatışmaya son vermeleri çağrısında bulunduğunu belirtti.

Bu arada Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, cephe hattında meydana gelen olaylarla ilgili Milli Güvenlik Kurulu toplantısı düzenledi. Toplantıda yaptığı konuşmada çatışmalarda Ermenistan askerlerinden 18'inin öldüğünü 35'inin yaralandığını iddia eden Sarkisyan, "Olayların neye dönüşeceği henüz belli değil" dedi. 

TSK'DAN AZERBAYCAN'A TAM DESTEK

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Azerbaycan Savunma Bakanı Korgeneral Zakir Hasanov, Dağlık Karabağ'da yaşanan son durumu görüştü.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından Trend Haber Ajansı’na yapılan açıklamada, Akar ve Hasanov arasındaki görüşmenin telefonla gerçekleştiği bildirildi. Yapılan açıklamada, Korgeneral Hasanov’un Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile de telefonda görüştüğü ve Türk yetkililerin Azerbaycan’ı desteklediği duyurdu. 

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NDAN ALİYEV'E TELEFON

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telefonla aradığı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e Ermenistan ile sınır hattında çıkan çatışmalarda Azerbaycan askerlerinin şehit düşmesi dolayısıyla taziye dileğinde bulundu. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan televizyonuna yaptığı açıklamada Minsk Üçlüsü'ne tepki gösterdi;

"Biz dualarımızı yaptık, inşallah bu çatışmalarda Azerbaycanlı kardeşlerimiz en az burada kayıp vermemek suretiyle inşallah bu işi başarırlar. Yıllar yılı malum işgal altında olan Dağlık Karabağ bölgesindeki bu mücadele ne yazık ki bu işi Minsk Üçlüsü'nün hafife alması sebebiyle, bu tabloyla bizi karşı karşıya bıraktı. Eğer Minsk Üçlüsü burada adil bir şekilde, kararlı bir şekilde yürüyüp netice alacağı adımları atmış olsaydı, bugünlere gelmemiş olurduk. Ama maalesef burada Minsk Üçlüsü'nün zaafları durumu bu noktaya taşımış oldu. Azerbaycanlı kardeşlerime Allah'tan yardımlar niyaz ediyorum. Üzülmeyeceğiz, mahsun olmayacağız, inanıyorsak muhakkak üstünüz"

Azerbaycan'dan Ermenistan ordusuna ağır darbe

Azerbaycan'dan Ermenistan ordusuna ağır darbe

(Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Karabağ'ı soran Azerbaycanlı muhabir gözyaşlarına boğuldu.)

Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmada şehit düşen askerler için Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e taziye dileklerini iletti. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Başbakan Davutoğlu'nun, Aliyev'i telefonla arayarak, taziye dileklerini ilettiği, Ermenistan'ın provokasyonunun önlenmesi nedeniyle tebrik ve desteğini ifade ettiği bildirildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN ERMENİSTAN'A SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan tarafından cephe hattında Azerbaycan'a yönelik olarak başlatılan topçu ateşleri ve sivil halkı da etkileyen saldırıların "kınandığı" belirtildi.

"Şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Ermenistan’ı ateşkese uymaya ve çatışmalara biran önce son vermeye davet ediyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, Ermenistan'ın yaklaşık çeyrek asırdır Azerbaycan’ın topraklarının beşte birini işgal altında tuttuğu hatırlatıldı.

DÜNYADAN TEPKİLER

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Dağlık Karabağ'daki çatışmaları "derin bir üzüntüyle" karşıladığını bildirdi. Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Yukarı Karabağ'da sivillerin de içinde olduğu birçok kişinin ölümüne yol açan vahim olayları üzüntüyle karşılamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, işgal altındaki Dağlık Karabağ'daki çatışmaları endişeyle izlediğini bildirdi. Jagland, yaptığı yazılı açıklamada, Yukarı Karabağ'daki çatışma bölgesinde düşmanlıkların artmasını endişe ve korkuyla izlediğini belirtti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier,  yaptığı yazılı açıklamada, Azerbaycan-Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesindeki cephe hattında askeri çatışmaların artmasından ciddi endişe duyduğunu bildirdi. Çatışmalarda aralarında sivillerin de bulunduğu yaralıların olduğunu belirten Steinmeier, "Tarafları, düşmanlıkları hemen durdurmaya ve ateşkese tam olarak uymaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Litvanya, Letonya ve Estonya, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle iki ülkeye tepki gösterdi. Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Twitter hesabında, “Dağlık Karabağ'daki askeri gerilim durdurulmalı. Ermenistan ve Azerbaycan askeri olmayan bir çözüm taahhütlerine uymalı" paylaşımında bulundu.

Estonya Dışişleri Bakanı Marina Kaljurand, Dağlık Karabağ sorununda gerilimin tırmanmasından endişe duyduğunu belirterek, iki tarafın da askeri eylemlerine son vermesini ve taahhütlerine uymalarını istedi. Diğer Baltık ülkesi Letonya'da ise Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dağlık Karabağ’da yaşanan olaylarla ilgili endişeliyiz. Ermenistan ve Azerbaycan’a askeri operasyonlarını durdurmaları için çağrıda bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, "Her iki kuzey komşumuzu soğukkanlı olamaya davet ediyor, durumu daha da zorlaştıracak eylemlerden kaçınmalarını istiyoruz " açıklamasını yaptı. İranlı sözcü, "Taraflardan çatışmalara derhal son vererek, tüm çabalarını sorunun Birleşmiş Milletler ve barış grupları çerçevesinde barışçıl yöntemlerle çözülmesine yoğunlaştırmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

TÜRK VE PAKİSTAN HALKLARINDAN AZERBAYCAN'A DESTEK

Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında yaşanan çatışmalarda şehit olan askerlerimiz için taziye mesajları yayınlayan vatandaşlarımız, Azerbaycan'a "#TürkiyeSeninleAzerbaycan" hashtag'i ile destek verdi. Gece geç saatlere kadar Twitter dünya gündemine oturan etikete Pakistanlı vatandaşlardan da destek geldi. Pakistanlılar "#PakistanSeninleAzerbaycan" hashtag'i ile Azerbaycan'ın yanında olduklarını dile getirdi. Tanınmış isimler ve gazeteciler de etiketlere destek verdi.

Azerbaycan'dan Ermenistan ordusuna ağır darbe

Azerbaycan'dan Ermenistan ordusuna ağır darbe

Azerbaycan'dan Ermenistan ordusuna ağır darbe

Yanı sıra, Facebook'ta Pakistan ordusunun 6 milyondan fazla takipçiye sahip destek hesabında Azerbaycan bayrağı paylaşılarak, Pakistan halkının Azerbaycan halkına olan desteği dile getirildi.

Azerbaycan'dan Ermenistan ordusuna ağır darbe

Bu arada, Ermenistan'ın bağımsızlığı Azerbaycan toprağı Karabağ'ın işgali sebebiyle Pakistan tarafından tanınmıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...