Saakaşvili'den Putin'e Azeraycan tepkisi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Saakaşvili'den Putin'e Azeraycan tepkisi

DÜNYA Haberleri  / AA

Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı ve Ukrayna'nın Odessa kentinin Valisi Mihail Saakaşvili, Azerbaycan-Ermenistan sınırında çıkan çatışmaların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Azerbaycan ile Türkiye'ye karşı düzenlediği bir provokasyon olduğunu iddia etti.

Saakaşvili, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki resmi hesabından yaptığı açıklamada, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında çıkan çatışmalardan Putin'i sorumlu tuttu.

Saakaşvili, "Son günlerde yaşanan olaylar, Puti·n'i·n Azerbaycan ve Türkiye'ye karşı provokasyonuna çok benzi·yor. Ama bu aynı zamanda Ermeni·stan'a da zarar veriyor. Moskova ise böyle bir gelişme için uzun süredir hazırlanıyor. Hatta Rusya, Azerbaycan'ı hızla işgal edebilmek için Dağıstan'dan Gürcistan sınırına doğru bir yol inşa etti. Rusya, her iki tarafı da yoğun bir şekilde silahlandırıyor" ifadesini kullandı.

Rusya'nın bazı stratejik hedefleri olduğunu savunan Saakaşvili, Rusya'nın asıl amacının sabotaj düzenleyerek Azerbaycan'ın petrol hatlarının geçtiği toprakları ele geçirmek ve Avrupa'yı Azerbaycan ve Türkmenistan petrol kaynaklarından yoksun bırakmak olduğunu iddia etti.

Saakaşvili, "Bu durum, her zaman bağımsız politika izleyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyevi'i zorda bırakabilir. Hatırlarsanız Rusya, Gürcistan'dan Türkiye'ye giden boru hatlarına da saldırı düzenlemişti" dedi.

Eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Putin'in aynı zamanda Türkiye'yi de zor durumda bırakmayı ve Ankara'yı aynı anda iki cephede mücadele etmek zorunda bırakmayı istediğini de ileri sürdü.

Bu yıl Gürcistan'da genel seçim yapılacağını anımsatan Saakaşvili, Rusya'nın bölgedeki gergin durumdan faydalanarak Gürcistan'ı askeri gücüyle tehdit edebileceğine işaret etti.

Bu tehlikeler konusunda çok sayıda Batılı lideri uyardığını belirten Saakaşvili, Putin'in yakında güç kaybetmesinin kaçınılmaz olduğunu savunarak bölge ülkeleri liderlerinin sabırla uygun fırsatı bekleyip toprak bütünlüğü sorunları üzerinde anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...