AB'ye sığınmacı krizi konusunda 'fiiliyata geç' çağrısı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
AB'ye sığınmacı krizi konusunda 'fiiliyata geç' çağrısı

DÜNYA Haberleri  / AA

Avusturya Savunma Bakanı Doskozil, AB ülkelerinin sığınmacı krizi ilgili tutumlarını eleştirerek, "Niyet ile ilgili açıklamalar yeterli olmuyor, fiiliyat aşamasına geçmeliyiz" dedi.

Avusturya Savunma Bakanı Hans Peter Doskozil, AB ülkelerinin sığınmacı kriziyle mücadelede iyi niyet açıklamalarının yeterli olmadığını ifade ederek, fiiliyata geçilmesi gerektiğini belirtti.

Atina’yı ziyaret eden Doskozil, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, mülteci krizi konusunda AB ülkelerinin ortak yaklaşımı olması gerektiğini söyledi.

Avusturya’nın, Yunanistan’ın sınırlarının Avrupa’nın dış sınırları olduğunu kabul ettiğini ifade eden Doskozil, “Yunanistan’ı yalnız bırakamayız. Avrupa düzeyinde çözüm yolları aramalıyız. Niyet ile ilgili açıklamalar yeterli olmuyor, fiiliyat aşamasına geçmeliyiz. Avrupa’nın dış sınırlarını güvence altına almalıyız.” dedi.

Doskozil, mülteci kriziyle mücadelede Avrupa Sınır Muhafaza Teşkilatı (Frontex) ekiplerinin yetersiz olduğunu belirterek, teşkilatın operasyonel açıdan karma asker ve polis birliklerince desteklenmesi ve acilen insani yardım sağlanması gerektiğini kaydetti.

Kammenos ise Yunanistan ile Avusturya arasında kısa bir süre önce sığınmacı krizi nedeniyle yaşanan diplomatik krizin aşıldığını belirterek, iki ülke arasında iyi ilişkilerin yeniden inşa edildiğini söyledi.

Avusturya ile Yunanistan arasında diplomatik gerginliğe neden olan sığınmacılar konusundaki anlaşmazlığı “yanlış anlaşılma” olarak tanımlayan Kammenos, “Savunma bakanlıkları öncülüğünde iyi ikili ilişkiler inşa ediyoruz. Bu çerçevede, Avrupa kurumlarında ortak görüşlerin ilerletilmesi için bakanlıklar düzeyindeki temaslar yoğunlaştırılacak ” diye konuştu.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasına değinen Kammenos, göçmen merkezleri inşa edilmesiyle ilgili Türkiye’ye finansal yardım yapılmasının, göçmenlerin, sorun çözüldükten sonra ülkelerine dönebileceği şekilde güvence altına alınmasıyla bağdaştırılması gerektiğini belirtti.

Kammenos, AB programlarından finanse edilen ancak yükümlülüklerini yerine getirmeyen ülkelerin ise cezalandırılmasını istedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...