'NATO'nun genişleme süreci devam etmeli'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'NATO'nun genişleme süreci devam etmeli'

DÜNYA Haberleri  / AA

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto, "Güvenlik sorunlarına içe kapanarak cevap vermek kötü bir seçim. Bu yüzden NATO'nun genişleme süreci devam etmeli." dedi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Budapeşte temaslarını sürdüren Karadağ Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı İgor Luksic ile görüştü.

Görüşmeler sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Szijjarto, Karadağ'ın NATO'ya üye olabilmesi için Macaristan'ın büyük çaba gösterdiğini ifade ederek şöyle konuştu:

''Mayıs ayında düzenlenecek olan NATO zirvesinde Karadağ'ın üye olabilmesi için elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğiz. İmkan dahilinde üyelik anlaşmasını ilk olarak Macar hükümeti, parlamentodan onaylamasını isteyecek.''

Macar hükümeti, NATO'nun genişlemesi taraftarı olduğunu, güvenlik sorunlarından dolayı içe kapanmanın iyi bir seçim olmayacağını vurgulayan Szijjarto, ''Güvenlik sorunlarına içe kapanarak cevap vermek kötü bir seçim. Bu yüzden NATO'nun genişleme süreci devam etmeli. Makedonya ve Gürcistan da olumlu cevap almalı. Eğer bu gerçekleşmezse bu ülkelerde Avrupa ve Avro-Atlantik entegrasyonunu hedef olarak belirleyen taraflar zor durumda kalırlar. Bu da yeni güvenlik riski meydana getirir.'' dedi.

'BM'nin bir sonraki genel sekreteri Orta-Avrupa bölgesinden olmalı'

Luksic'in BM Genel Sekreterliği adaylığını da değerlendiren Szijjarto, BM'nin bir sonraki genel sekreterinin Orta-Avrupa bölgesinden birinin olmasının çok önemli olduğunu belirterek, ''Luksic, genel sekreterlik görevi için uygun birisi. Macar hükümeti bu adaylar arasından kimi destekleyeceği konusunda henüz kararını vermedi.'' ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...