'İslam dünyasında fikri bir uyanış başlamalı'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'İslam dünyasında fikri bir uyanış başlamalı'

DÜNYA Haberleri  / AA

Moderatörlük Küresel Forumu Başkanı Mehdi, İslam dünyasında fikri bir uyanış başlamalı, İslam'daki bir arada yaşam meşruiyetinin izahı için çalışılmalı, aynı toplumdaki dini çoğulculuğa saygı duyulmalı." dedi.

Moderatörlük Küresel Forumunun düzenlediği, İslam ülkelerinin imar edilmesi, aşırıcı ideolojilerle mücadele, itidal ve orta yol ilkelerin yerleştirilmesi gibi konuların görüşüleceği, "İmar Metodu ve Yıkım Metodu Arasında" başlıklı konferans Ürdün'ün başkenti Amman'da başladı.

Çok sayıda bilim adamı ve siyasetçinin katıldığı konferansın açılışında konuşan Moderatörlük Küresel Forumu Başkanı Sadık el-Mehdi, "İmar metodu, ümmetin muzdarip olduğu yıkım hakikatini bilmekle başlar. İslam dünyasında fikri bir uyanış başlamalı, İslam'daki bir arada yaşam meşruiyetinin izahı için çalışılmalı, aynı toplumdaki dini çoğulculuğa saygı duyulmalı." dedi.

İslam ülkelerinin imarı için savaşların ve iç çatışmaların durması gerektiğine dikkati çeken Mehdi, Arap dünyasına, İsrail ile ilişkilerin temelinin belirlenmesi ve Arap halklarının haklarının geri alınması için Türkiye ve İran'la ortak güvenlik anlaşması imzalaması çağrısında bulundu.

Moderatörlük Küresel Forumu Genel Sekreteri Mervan el-Fauri ise "Ilımlılık ve orta yolda olmak, hayır ve şerrin, terör ve İslam'ın arasında olmak değil, hak, adalet ve özgürlüğe doğru tam bir yöneliştir." ifadesini kullandı.

Tunus Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro da İslam halklarının, geleceğini planlayan ve inşa eden ilim adamları ve gençler olmaksızın ayakta kalamayacağını belirterek, "İslam itidal dinidir. Bu zamanda karşı karşıya kaldığımız büyük meydan okumalarla mücadele için önce gençlerin çaba harcaması gerekir" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...