AB çok uluslu şirketleri vergide 'köşeye sıkıştırıyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
AB çok uluslu şirketleri vergide 'köşeye sıkıştırıyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

AB Komisyonu, AB ülkelerinde faaliyet gösteren ve gelirleri 750 milyon avronun üzerinde olan çok uluslu şirketlerin ülke gelirlerini ve karlarını açıklamalarına yönelik düzenleme teklifi sundu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, AB ülkelerinde faaliyet gösteren ve küresel gelirleri 750 milyon avronun üzerinde olan çok uluslu şirketlerin ülke gelirlerini ve karlarını açıklamalarına yönelik düzenleme teklifi sundu.

AB Komisyonu, vergide şeffaflığı arttırmak için, AB ülkelerinde faaliyet gösteren ve yıllık küresel gelirleri 750 milyon avronun üzerinde olan çok uluslu firmalardan önemli verilerini kamuoyuna açıklamalarına yönelik düzenleme teklifi açıkladı.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis teklifle ilgili, vergi kaçakçılığı ve vergi ödemekten kaçınma ile mücadelenin öncelikleri olduğunu belirterek, ”Bu uygulama ile çok uluslu firmaların ödedikleri vergi, kamuoyu ile açıklıkla paylaşılacak. Bu uygulama ile Avrupa vergi kaçakçılığı ile mücadeledeki öncü rolünü göstermiş olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

AB Komisyonu Üyesi Jonnathan Hill de gerek ekonomilerin gerekse toplumların adil bir vergi sistemine bağımlı olduğuna dikkati çekerek, “Bugün bazı çok uluslu firmalar karmaşık vergi uygulamaları ile aynı alanda iş yapan sıradan bir şirketten üçte bir oranında düşük vergi ödemekte. Biz bu şeffaflaşma teklifi ile şirketler arasında daha adil bir rekabet ortamı oluşturacağız” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu’nun teklifiyle büyük firmalar yıllık raporlarında, her ülkeden elde ettikleri karları ve bu ülkelerde ödedikleri vergi miktarlarını 5 yıl boyunca açıklamak zorunda olacak.

Düzenleme teklifinin yasalaşması için AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun onayı gerekiyor.

Öte yandan, AB Komisyonu çalışmalarına göre, AB’de şirketlerin çeşitli vergiden kaçınma yöntemlerinin yıllık 50-70 milyar avro arasında bir maliyeti olduğu tahmin ediliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...