Makedonya'da çözüm için siyasilere yönelik hukuki işlemler durduruldu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Makedonya'da çözüm için siyasilere yönelik hukuki işlemler durduruldu

DÜNYA Haberleri  / AA

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, ülkedeki siyasi krizin çözümüne yönelik siyasetçiler hakkında başlatılan hukuki işlemleri durdurma kararı aldığını söyledi.

İvanov, düzenlediği toplantıda, iktidar ve muhalefet sıralarında bulunan siyasetçilere yönelik başlatılan hukuki işlemleri durdurma kararı aldığını belirterek, "İlgili kararı halkın ve devletin çıkarını düşünerek aldım. Bu, siyasi krizden çıkış kapımız olabilir" dedi.

Siyasi taraflar arasında meydana gelen gerginliği azaltmak istediğini vurgulayan İvanov, "Aldığım karar sonucu oluşabilecek etkilerin farkındayım ancak ülkemizin bağımsızlığı ve istikrarı son derece önemlidir" diye konuştu.

İvanov, siyasetçiler hakkındaki hukuki işlemlerin durdurulması kararını imzaladığına işaret ederek, yabancıların siyasi liderleri birbirine "düşman" ederek ülkede siyasi krize neden olduğunu savundu.

Siyasi kriz
Makedonya'da uzun zamandır devam eden siyasi krizin çözümü için Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın arabuluculuğunda geçen yıl haziran ve temmuzda bir araya gelen 4 siyasi parti lideri, 24 Nisan'da erken seçime gidilmesi konusunda anlaşmıştı.

İktidar ve muhalefet arasında imzalanan Prjino Anlaşması'na göre muhalefetin Meclise dönmesi, dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmaması, özel savcı atanması, geçici hükümet kurulması, kabine revizyonu ve nisanda yapılacak erken genel seçimden 100 gün önce başbakanın istifa etmesi öngörülmüştü. Ancak, iktidar ve muhalefetteki partilerin liderleri ile ABD'nin Üsküp Büyükelçisi Jess Baily'nin şubat ayında yaptığı görüşmenin ardından, Prjino Antlaşması'nın koşullarının tam anlamıyla yerine getirilmediği, bu nedenle seçimin 24 Nisan'da değil, haziranda yapılmasının daha uygun olduğu açıklanmıştı.

Makedonya'da uzun süredir devam eden siyasi krizin çözümü amacıyla ülkedeki siyasi partilerin üzerinde uzlaştığı anlaşmada 7 Nisan'da meclis feshedilmiş ve 5 Haziran'da erken genel seçime gidilmesi kararlaştırılmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...