Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu'nun kuruluşunun 24. yılı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu'nun kuruluşunun 24. yılı

DÜNYA Haberleri  / AA

Bosna'daki savaşta (1992-1995), ülkeyi savunmak için kurulan Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusunun (ARBIH) 24. kuruluş seneidevriyesinde tören düzenlendi.

Başkent Saraybosna'daki Rajlovac Kışlası'nda düzenlenen törende konuşan Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusunun, ülkeye saldıran güçlerin beklemediği bir mücadele verdiğini belirterek, "Onlar, Bosna direnişini gerçekleştirdi." dedi.

Yurtlarından çıkarılmış silahsız insanlar olmalarına rağmen, bu kimselerin saldırganlara karşı geldiğini, 1993-1994 yıllarında ise daha organize bir şekilde saldırılara karşılık verip zaferler kazanmaya başladığını aktaran İzzetbegoviç, Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusunun, BM'nin koruması altında olan ve BM'nin savunması gereken bölgeler dışında hiçbir yerde kaybetmediğini vurguladı.

Savaşın ardından Boşnak, Sırp ve Hırvat güçlerinin birleştirilmesiyle kurulan Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerinin önemine işaret eden İzzetbegoviç, ülkedeki en iyi kurumlardan biri olan Silahlı Kuvvetlerin, Bosna Hersek'in NATO üyesi olması gerektiğini gösteren en güçlü parametrelerden olduğunu kaydetti.

Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri 2. Piyade Alayı Komutanı Albay Senad Pajic de üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmek için tam kapasiteyle çalıştıklarını vurgulayarak, "Savaş dönemindeki ordunun kahramanca eylemleri ve üstlendiği rol unutulmasın diye çalışıyoruz. Onlar, bugün Bosna Hersek devletine sahip olmamızı, bu ülkedeki her vatandaşın özgür ve normal yaşamasını sağladı." ifadesini kullandı.

Bosna'daki savaşın başlamasının hemen akabinde, 15 Nisan 1992'de kurulan Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu, savaşı sona erdiren Dayton Barış Antlaşması'nda Bosna Hersek Federasyonu Ordusu olarak tanımlandı. Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu, ülkede sonraki yıllarda uygulanan savunma reformları ile birlikte Hırvat Savunma Konseyi (HVO) ve Sırp Cumhuriyeti Ordusu (VRS) ile birleştirildi ve kurulan "ortak ordu" Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırıldı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...