ABD'den 'güvenli bölge' açıklaması

ABD'den 'güvenli bölge' açıklaması

DÜNYA Haberleri

Suriye'de güvenli bölge seçeneğinin ABD için masada olmadığını söyleyen Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "uygulanması çok zor” dedi.

Earnest, günlük basın brifinginde, ABD'de Demokrat başkan aday adayı Hillary Clinton'ın güvenli bölge fikrini savunduğunun hatırlatılması ve ABD yönetiminin bu konuda ne düşündüğünün sorulması üzerine, ABD Başkanı Barack Obama'nın bu öneriye uzun süredir karşı olduğunu anımsattı. Suriye'de bir güvenli bölge oluşturulması seçeneğinin ABD yönetiminin gündeminde bulunmadığını belirten Earnest, güvenli bölge yaklaşımının pratikte uygulanması çok zor bir fikir olduğunu ifade etti. Earnest, "Burada, güvenli bölgenin güvenliğini tam olarak kimin sağlayacağı sorusu gündeme geliyor" diye konuştu. Güvenli bölgenin uygulanabilmesi için yüksek sayıda askeri birliğin sahada konuşlanması gerektiğine işaret eden Earnest, "Böyle bir durumda hem güvenli bölge sınırlarının korunması hem de bu bölgeye giren araç ve şahısların kontrol edilmesi gerekecek. Ayrıca bölge içindeki insanların güvenliği için de oraya asker yerleştirilmesi lazım. Güvenli bölge kulağa hoş gelse de uygulanması çok zor bir öneri" ifadesini kullandı. Earnest, bunun Suriye'ye kara birlikleri göndermek anlamına geleceğini de dile getirerek, Obama'nın bu fikrin Amerika'nın çıkarlarıyla örtüşmediğini düşündüğünü vurguladı.

İran açıklaması

İran'ın uluslararası finans sistemine erişimi Earnest, İran Merkez Bankası Başkanı Veliyullah Seyf'in Washington'da yaptığı bir konuşmada, İran'ın uluslararası finans sistemine erişimi konusunda ABD yönetiminden şikâyetçi olması ve "Bu devam ederse nükleer anlaşma çöker" ifadesini kullanmasıyla ilgili soruyu da yanıtladı. "İran'ın, ABD'nin finansal sistemine erişimi, nükleer anlaşmanın maddelerinden biri değil ve böyle bir niyetimiz de yok." diyen Earnest, karşılıklı olarak İran ve ABD'nin üzerine düşeni yaptığını ancak İran'ın ABD ve dolayısıyla uluslararası finans sistemine erişimi noktasında bir taahhüdün bulunmadığını kaydetti. İran, kendi bankalarının uluslararası para transferi sistemini serbestçe kullanamadığını ve nükleer anlaşma çerçevesinde bunun çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirtirken ABD yönetimi, nükleer anlaşma taahhütlerinin tamamını yerine getirdiğini beyan ediyor.

MISIR'DAKİ EYLEMLER

Öte yandan Mısır'daki büyük eylemlerle ilgili değerlendirmede bulunan Earnest, "ABD, Mısır ile ciddi güvenlik ilişkisine sahip. Ancak Mısır yönetiminin bazı insan hakları politikalarıyla ilgili endişelerimiz sürüyor" dedi. Mısır'daki muhalefete yönelik tutumu eleştiren Earnest, ülkedeki  gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceklerini belirtti. Mısır'da Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a geçmesine tepki gösteren binlerce kişi, başkent Kahire, İskenderiye, Şarkiyye ve Dimyat gibi şehirlerde cuma namazından sonra protesto eylemleri düzenlemişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...