Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İtalya’da referandum sona erdi

İtalya’da referandum sona erdi

DÜNYA Haberleri

Petrol ve doğalgaz çıkaran şirketlere süresiz izin veren kanun maddesinin iptal edilip edilmemesi referandumda oy verme işlemi sona erdi.

İtalya’da, ülke açıklarında petrol ve doğalgaz çıkaran şirketlere süresiz izin veren kanun maddesinin iptal edilip edilmemesi için düzenlenen referandumda oy verme işlemi sona erdi. Yüzde 50’nin altında katılımın gerçekleştiği referandum geçersiz sayılacak.

Referandumda halka, Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinin geçen yıl aralık ayında çıkardığı bütçe yasasında yer alan, "İtalya karasularında 12 deniz mili açığa kadar doğalgaz ve petrol arama faaliyeti yapan şirketlere, sözleşmeleri sona erse de doğal kaynak çıkmaya devam ettiği sürece faaliyetlerini sürdürme" yetkisi veren maddenin iptal edilip edilmemesi soruldu.

Dün sabah yerel saatle 07.00’de başlayan ve 23.00’te sona eren oy verme işleminin ardından İçişleri Bakanlığı’na ulaşan ilk verilere göre; yaklaşık 50 milyon seçmenin yer aldığı ülkede, referanduma katılım yüzde 32 dolaylarında kaldı.

Bu sonuçla, İtalyan yasalarına göre; katılım düzeyi toplam seçmen sayısının yarısı olan yüzde 50’nin altında kalması nedeniyle referandum geçersiz sayılacak ve söz konusu kanun maddesine dair herhangi bir işlem yapılmayacak.

Partisi ve seçmenlerine referandumda oy vermeme çağrısı yapan Başbakan Renzi, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından Başbakanlık sarayında basın açıklaması yaptı. Referandumda kazananın kendisi ya da hükümeti olmadığını ifade eden Renzi, “Bugün bu referandumu, o sondaj platformlarında çalışan işçiler, mühendisler kazandı. Kaybeden taraf ise samimiyetle söylüyorum oy vermeye gidenler değil. Oy vermeye gidenlere büyük saygı duyuyorum. Bugünkü sonuçların ardından kaybedenler, bu referandumu isteyen bazı bölge yöneticileridir” ifadelerini kullandı.

Renzi, başından bu yana oylamanın gereksiz olduğunu savunduklarını dile getirirken, referanduma, 350 vagona tekabül eden 300 milyon avroluk harcama yaptıklarını kaydetti. Renzi, oy vermeme kararından duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

İtalyan basınında öne çıkan başlıklarda, referandumun galibinin, oylamaya gitmeme çağrısı yapan Renzi olduğu vurgulandı.

Ülkede 1974 yılında farklı alanlarda yapılan 16 halk oylamasında, 6 kez katılım düzeyi yüzde 50’nin altında kaldı ve referandumlar geçersiz sayıldı. Bugünkü referandum da son 42 yılda katılım düzeyi düşük kalan ve bu nedenle geçersiz sayılacak 7. referandum olarak tarihe geçti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...