Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kral Selman'ın tehdidi Obama'ya geri adım attırdı!

Düzenleyen:
Kral Selman'ın tehdidi Obama'ya geri adım attırdı!

DÜNYA Haberleri

Washington, Suudi Arabistan'ı 11 Eylül'den sorumlu tutmaya kalkıştı. Kral, "ABD bonolarını satar, doları yerle bir ederim" tehdidinde bulundu. Obama, "O kanun geçmeyecek" dedi

ABD'de Kongre'de hazırlıkları yürütülen bir kanun tasarısı ile Suudi Arabistan'ın 11 Eylül saldırılarından sorumlu tutulma girişimleri bir süre önce basına yansıdı. Kongre’de henüz hazırlığı süren kanun tasarısını haber alan S.Arabistan yönetimi buna büyük tepki gösterdi: "Böyle bir girişim, iki ülke ilişkilerine darbe vurur." Kral Selman ise bir adım daha ileri giderek, "Amerika'nın böyle bir kanunu çıkarması halinde, biz de elimizde bulunan ABD Merkez Bankası FED ve diğer Amerikan bankalarına ait 750 milyar dolarlık bono ve hisseleri satar, doları dünyada yerle bir ederiz" diye tehdit savurdu. Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr'i ABD'ye gönderen Kral Selman, tehdidini bizzat Başkan Barack Obama ve yardımlarına ilk ağızdan iletti.

BEYAZ SARAY'DA ŞOK
Tehdit ile sarsılan Obama yönetimi geri adım attı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, 11 Eylül saldırılarında Suudi Arabistan'ın rolünün olduğunu ima eden ve bu ülkenin ABD'de yargılanmasının önünü açabilecek yasa tasarısının mevcut hâliyle Beyaz Saray'a gelmesi durumunda Başkan Obama'nın veto edeceğini söyledi. Söz konusu tasarının mevcut hâliyle Amerikan çıkarlarına uygun olmadığını savunan Earnest, tasarının ABD'nin dünyanın dört bir yanındaki müttefikleriyle iş birliği yapmasını zorlaştıracak bir adım teşkil ettiğini belirtti.

GERİ ADIM ATMIYORLAR
Sözcü, Suudi Arabistan'ın, tasarının mevcut haliyle kabul edilmesi durumunda Washington yönetimini, ABD'deki 750 milyar dolarlık varlığını satmakla tehdit ettiği iddiasını da değerlendirdi: "Suudiler de en az bizim kadar küresel finansal sistemin istikrarını korumanın iki ülkenin de ortak çıkarı olduğunun farkındadır." Bu arada, finans uzmanları ise bu büyüklükte bir satışın gerçekleşmesinin çok zor olacağını ve bu tür bir adımın Suudi Arabistan'a da en az ABD kadar zarar vereceğini belirtti. Ancak Arabistanlı yetkililer, uzmanların bu uyalarına karşılık, "Bize zararı dokunsa da bunu en aza indirmek için tedbirlerimizi alıyoruz" diyerek tehditlerini yerine getirebilecekleri konusunda kararlı olduklarını bir defa daha dile getirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...