HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

ABD mahkemesinden İran'ın tazminat kararı

Düzenleyen: /
ABD mahkemesinden İran'ın tazminat kararı
Abd İran, İran Tazminat, Haber

DÜNYA Haberleri

ABD Yüksek Mahkemesi, İran’ın, 1983 yılında Beyrut’taki bombalı ve diğer saldırılarda ölen Amerikan askerlerinin ailelerine ödeyeceği yaklaşık 2,6 milyar dolar tazminatın, İran merkez bankasının ABD’deki dondurulmuş fonlarından ödemesine hükmetti.

ABD’de federal bir mahkeme, 2007 yılında, İran’ı Beyrut’taki bombalı saldırılarda ölen denizcilerin ailelerine 2,6 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. Tazminatlar 2008 yılından itibaren kurbanların yakınlarına ödenmeye başlarken, 2012 yılında ABD Kongresi, bir yasa çıkartarak bu tazminatın İran merkez bankasının ABD’deki bir bankadaki dondurulan mal varlığından ödenmesini sağlamıştı.

İran yönetimi ve merkez bankası ise ABD’de dondurulan mal varlıklarının, İran’ın sorumlu olduğu iddia edilen saldırılar nedeniyle kurbanlara geçirilmesine yönelik 2012 tarihli yasaya sert tepki göstermiş ve Kongre’yi, federal mahkemelerin işine karışmakla suçlamıştı.

Yüksek Mahkeme, bugün ele alınan davada 2’ye karşı 6 oyla, ABD Kongresi ve yönetimin söz konusu yasayla yetkisini aşmadığına karar verdi. 
Yüksek yargıçlardan Ruth Bader Ginsburg, karar gerekçesinde, İran merkez bankasının, kurbanların ailelerine tazminat ödenmesi yönündeki mahkeme kararlarını yok saymaya yönelik çabalarına karşı çıktı.

Beyrut’taki savaşta görevli olan ABD askerlerinin kışlasına yönelik bomba yüklü araçla yapılan saldırıda ölen askerlerin ailelerinin yanı sıra Suudi Arabistan’da 1996’daki Khobar Towers patlamasında ölen askerlerin yakınlarından oluşan yaklaşık bin 300 kişi, saldırılardan İran’ın sorumlu tutulması için çaba gösteriyordu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...