Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD, Suriyeli Muhaliflere uçaksavar füzeleri verecek

Düzenleyen:
ABD, Suriyeli Muhaliflere uçaksavar füzeleri verecek

DÜNYA Haberleri

ABD'nin Suriyeli muhaliflere, Rusya ve Esed rejimine ait savaş uçaklarını vurabilmelerini sağlayacak uçaksavar füzeleri verebileceği iddia edildi.

ABD'nin Suriyeli muhaliflere rejime ait savaş uçaklarını vurabilmelerini sağlayacak uçaksavar füzeleri verebileceği, ancak bunların terörist grupların eline geçmesinden endişe duyulduğu için teknik bazı özellikler üzerinde yoğunlaşıldığı iddia edildi.

RUS UÇAKLARINI VURMAK İÇİN UÇAKSAVAR FÜZELERİ İSTEDİLER

ABD'de yayımlanan Foreign Policy dergisinin haberinde, Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşmasının rejime ve Rusya'ya ait savaş uçaklarının yeniden bombardımanlara başlamasıyla çökme noktasına geldiği, muhaliflerin bu uçakları vurmak için omuzdan ateşlenen uçaksavar füzeleri istediği belirtildi. Haberde, "Son günlerde Amerikalı yetkililer, askeri çevrelerde kısaca MANPAD olarak bilinen omuzdan atılan hava savunma sistemleri sağlamak isteyebileceklerine dair işaretler verdiler. Ancak bir şerh koydular, o da silahların nerede kullanılacağını sınırlayacak ve günün birinde teröristlerin eline geçmeyeceğinden emin olunmasını sağlayacak teknik kontrol imkanları içermesi." ifadesi yer aldı.

SADECE CEPHE HATTINDA KULLANILMASINA İMKAN TANIYACAK SİSTEM

Böyle bir silah yapmanın çok zor olduğu belirtilen haberde, Amerikalı mühendislerin füzelerin sadece Suriye'nin kuzeyindeki cephe hakkında ateşlenmesine imkan tanıyacak bir GPS çipi üretip üretemediklerinin ya da belirlenen bölgelerde bir süre kullanılmaması halinde bunları işlevsiz hale getirmenin bir yolunu bulup bulamadıklarının bilinmediği vurgulandı.

"ŞU ANDA BU ÖZELLİKTE BİR FÜZE YOK"

Yeni çıkan silahları test eden ABD Hava Kuvvetlerinin eski bir çalışanı Greg Tarr, böyle bir silah üretmenin zorlu bir mühendislik çalışması gerektireceğini söyledi. MANPAD füzeleri üzerine çalışan Tarr, "Şu anda dünya üzerinde özellikle lokasyon temelli kullanımı içeren teknik kontrol imkanı sunan bir füze bulunduğuna dair bir kanıt yok." dedi.

Derginin haberinde, "Bu silahların teknik özellikleri çözülebilir. Ayrıca, silah kontrol uzmanları, ABD'nin vereceği MANPAD silahların IŞİD gibi grupların eline geçmesinden ve bunların yeniden programlanarak bir yolcu uçağının düşürülmesinde kullanılabileceğinden endişe ediyor." görüşüne yer verildi.

REJİM GÜÇLERİNİN İŞLERİ ZORLAŞACAK

Bu tür silahların geliştirilerek Suriyeli muhaliflere verilmesi halinde varil bombası gibi ayrım yapmaksızın kullanılan bombalar taşıyan rejime ait savaş uçakları ve helikopterlerin alçak uçuş yapamayacağı, daha yüksekten uçmak zorunda kalacak rejim uçaklarının da hedeflerini vurmalarının zorlaşacağı belirtildi.

Ancak Rus savaş uçaklarının bundan etkilenmeyeceği çünkü Rus uçaklarının çok yüksek irtifalardan hedefleri vurabilecek kapasitede silahlara sahip olduğu kaydedildi.

BUGÜNE KADAR 1 MİLYON KADAR ÜRETİLDİ

Derginin konuştuğu ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, 1960'larda keşfedilen MANPAD adlı füzelerden bugüne kadar 1 milyon kadar üretildiğini, bunların binlercesinin ise nerede olduğunun bilinmediğini, bir kısmının El Kaide'nin eline geçmiş olabileceğine işaret eti.

ABD Savunma Bakanlığı ise derginin silahlarla ilgili iddialarını doğrulamadı. AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan bir bakanlık yetkilisi, şu anda IŞİD ile mücadeleye odaklandıklarını belirterek, "IŞİD'in de elinde uçak yok. Dolayısıyla IŞİD ile savaşan ve bizim desteklediğimiz kişilerin yerden havaya ateşlenen füzelere ihtiyacı yok." dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...