'Sözünü tutan Türkler AB’yi köşeye sıkıştırdı'

Düzenleyen:
'Sözünü tutan Türkler AB’yi köşeye sıkıştırdı'

DÜNYA Haberleri

“Türkiye hazirandaki vize muafiyeti için gerekli kriterleri yerine getirdikçe AB’yi sıkıntı bastı. Ankara, işi sulandırmak isteyen AB’ye, ‘Vize yoksa, anlaşma da yok’ resti çekti.”

İngiltere’de yayınlanan Financial Times gazetesinin Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’den yetkililerle görüşerek hazırladığı haberde, bazı AB üyesi ülkelerin Türkiye’ye verilen vize muafiyeti vaadini ertelemek için yeni arayışlara girdiğine yer verildi. Gazetenin haberinde şöyle denildi: “Avrupalı diplomatlar, siyaseten tehlikeli olan 80 milyon Türk’e vize muafiyeti vaadi sebebiyle acı içerisinde. Ankara’ysa hazirana kadar vize muafiyetinin verilmemesi halinde AB-Türkiye göçmen anlaşmasının rafa kalkacağı uyarısını yapıyor.”
HAZMEDEMEDİLER
1 aydır yürürlükte olan anlaşma ile Türkiye’den Yunanistan’a göçmen geçişlerinin önemli oranda azaldığını yazan gazete, “Ancak anlaşmanın geleceği Türkiye’ye vaat edilen tatlandırıcılara bağlı. AB ise vaatlerini yerine getirmekte zorlanıyor. En önemli sıkıntıysa Türk vatandaşlarına Schengen bölgesine vizesiz seyahat hakkının tanınması. Fransa, Almanya ve bazı diğer AB üyeleri, Türkiye’ye sunulan vaatleri siyaseten daha hazmedilebilir hale getirmek için uğraşmaya başladı. Türkiye’ye sunulacak metne koruyucu maddeler, ilave şartlar ya da sulandırılmış şartlar eklenmesi gündemde...” diye yazdı.
KABUL EDİLEMEZ
Gazetenin haberinde şöyle denildi: “Vize serbestisinin sadece yöneticilere ve öğrencilere verilmesi ya da Türkiye’ye özel kontrollerin çok sıkı olduğu bir vize serbestisi modeli de üzerinde konuşulan seçeneklerden... Brüksel, Türkiye’nin gerekli şartları bir bir yerine getirdiğini görüyor ve olumlu buluyor. Türkiye’nin AB Büyükelçisi Selim Yenel vize muafiyeti vaadinin sulandırılması çabalarını ‘Hiçbir şekilde kabul edilemez’ diyerek yorumluyor ve ‘Oyunun kurallarını değiştiremezler, değiştirmemeliler. Muhtemelen çekinmeye başladılar çünkü gerekli şartları yerine getiriyoruz. AB anlaştığımız şartlara saygı göstermeli. Aksi takdirde AB’ye bir daha nasıl güvenebiliriz? Biz anlaşmanın üzerimize düşen kısmını yerine getirdik. Şimdi sıra onlarda’ diyor.”

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...