Ermeni lobisinin baskıları sonuç getirmeyecek

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Ermeni lobisinin baskıları sonuç getirmeyecek

DÜNYA Haberleri  / AA

Ermeni diaspora kuruluşlarının 1915 olaylarına ilişkin Türkiye'ye dışarıdan baskı uygulatma çabalarının yine sonuçsuz kalması bekleniyor.

Ermeni diaspora kuruluşlarının 1915 yılı olaylarına ilişkin Türkiye’ye dış baskı uygulatma çabalarını değerlendiren Amerikalı uzmanlar, tarihi bir konuda siyasi karar dayatma çabalarının sonuçsuz kalacağını söyledi.

“Osmanlılar ve Ermeniler - Bir İsyanın ve Karşı Harekatın Tarihi” kitabının yazarı Marine Corps Üniversitesi'nin askeri tarihçilerinden Prof. Dr. Edward Erickson, diasporanın bu konudaki dayatmasını AA muhabirine değerlendirdi.

Dünyanın önde gelen askeri tarihçilerinden biri olarak kabul edilen Erickson, 1915 yılı olaylarının başka ülkeler tarafından "soykırım" olarak tanımlanmasının, Ermeni diasporası içerisindeki sadece tazminat ve mülkiyetlerin geri alınması heveslisi olanlara avantaj sağlayacağına vurgu yaptı. Erickson, “Benim açımdan Ermenistan ülke olarak böyle bir tanımlamadan herhangi bir kazanım elde edemez.” dedi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki asıl sorunun Dağlık Karabağ olduğunu söyleyen Erickson, “1915 yılı olayları Ermenistan için sadece dikkatleri başka yöne çekme çabasıdır.” ifadesini kullandı. 

“Tarih başka ülkelerin yasama organlarının işi değil”
Coastal Carolina Üniversitesi'nde Osmanlı tarihi üzerine çalışmalar yürüten öğretim üyesi Christopher Gunn da Ermenilerin dayatma çabalarının iyi sonuç vermeyeceğini dile getirdi.

“Eğer Ermenistan uzlaşmayla ve sorunun çözülmesiyle ilgileniyorsa masaya gelmeli, Türkiye ile Türk akademisyenlerle müzakere etme istekliliğini göstermeli” diyen Gunn, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarihin yasalaşması için hükümetler üzerinde baskı kurmaktan herhangi olumlu bir sonuç çıkmaz. Tarih tarihçilerin işidir, başka ülkelerin yasama organlarının işi değildir.”

“Ermenilerin sonunda kaybedeceklerini düşünüyorum”
Diasporanın izlediği yöntemin başarısız olacağını düşünlerden biri de 1915 yılı olayları üzerine birçok makalesi bulunan Louisville Üniversitesi Öğretim Üyesi tarihçi yazar Prof. Dr. Justin McCarthy.

Diasporanın siyasi karar gayretlerini “korkunç bir hata” olarak tanımlayan McCarthy, “Ermenistan'ın Azerbaycan’dan aldığı toprakların tamamını olmasa da çoğunu Azerbaycan’a iade etmesi ve sorumluluk sahibi bir taraf gibi hareket etmesi gerekiyor. Eğer bunu yaparlarsa, Türkiye sınırlarını açar ve Ermenistan’la ticaret yapabilirler. Ermenistan’ın gerçekten buna ihtiyacı var.” diye konuştu.

McCarthy, Ermenilerin yaklaşımını “oldukça siyasi” şeklinde nitelendirerek, şunları söyledi:

“Ermeni organizasyonları kendi insanlarını bir ve beraber tutabilmek için bunu yaptıklarını biliyorlar ama kısmi olarak da Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye zorla bir şey yaptırmasını ümit ediyorlar. Ancak bu gerçekleşmeyecek. Ermenilerin en nihayetinde kaybedeceklerini düşünüyorum.”

“Ermeniler diyaloğa girmekten kaçınıyorlar”
Ermenistan meselesi üzerine birçok makalesi ve iki kitabı bulunan Tennessee Teknoloji Üniversitesi Siyasal Bilimler Profesörü Michael Gunter ise diasporanın 1915 yılı olaylarının kurbanları oldukları kozunu sürdürmek istediklerine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılındayken olayların yıl dönümüne bir gün kala o dönemde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladığını hatırlatan Gunter, şunları dile getirdi:

“Ermeniler ve onları destekleyen birçok grup, dünyanın birçok yerinde 1915 yılı olaylarıyla ilgilenen, bu konuları çalışan kişilere Ermenilerin bu olayların kurbanları olduklarına dair bir izlenim vermeye devam ediyorlar. Dolayısıyla 2014’te başbakan olan Erdoğan’ın gönül alıcı açıklamalarına rağmen bu mesele üzerinde Ermeniler neden uzlaşsınlar ki? Ermeniler ve onların destekleyicileri, 1915 yılı olaylarını bir soykırım olarak tanımlamak için diğer ülkelere baskı uygulamaya devam ederek, bu olaylar hakkında herhangi bir diyaloga girmekten kesinlikle kaçınıyorlar.”

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...