Kuzey Veziristan'da 80 bin kişi evlerine döndü

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kuzey Veziristan'da 80 bin kişi evlerine döndü

DÜNYA Haberleri  / AA

Pakistan'ın kuzeybatısında, Afganistan sınırında, aşiretler bölgesi olarak bilinen Kuzey Veziristan'da yürütülen askeri operasyonda son aşamaya gelinirken yerlerinden edilen 700 bin kişiden 80 bini evlerine döndü.

Pakistan ordusu tarafından gerçekleştirilen yeniden yapılandırma çalışmaları ve yerlerinden edilen Pakistanlıların evlerine geri dönüşleri ordudan alınan özel izinle AA muhabiri tarafından görüntülendi.

Operasyon nedeniyle bombalanan ve çatışmalarda hasar gören bölgenin iki büyük ilçesi Mir Ali ve Miranşah'ın teröristlerden temizlenmesinin ardından her iki ilçede de imar faaliyetleri yeniden başlarken kimi köylerde de yaşamın yeniden normale döndüğü görüldü.

Pakistan-Afganistan sınırındaki otonom 7 aşiret bölgesinden biri olan Kuzey Veziristan'ın girişine askeri kontrol noktası inşa edildi. Bölgeye giren tek ana yolun üzerine yapılan kontrol noktasında tüm giriş-çıkışlar kontrol altına alınıyor.

Kuzey Veziristan'a girmek ya da bölgeden çıkmak isteyen tüm araçlar geniş çaplı aramadan geçirilirken, kişilerin kimlik bilgileri elektronik ortamda kayıt altına alınıyor. Kimliği yanında bulunmayanlar aşiret bölgesine sokulmuyor.

Geri dönüşler 

Operasyonun başlaması ile birlikte sivil kayıpların yaşanmaması için bölge boşaltılmış ve yaklaşık 700 bin kişi yerlerinden edilmişti. Evlerinden ayrılanların büyük çoğunluğu Kuzey Veziristan aşiretinin yanı başındaki federal bölgede bulunan Bannu iline geçerek burada kurulan kamplarda ya da akrabalarının yanında yaşamaya başlamıştı.

Sıcak çatışmaların yaşandığı dönemin geride kalmasının ardından başlayan rehabilitasyon çalışmaları ile geçen yıl mart ayında, yerlerinden edilen ailelerden ilk kafile evlerine dönmüştü. O tarihten bu yana Kuzey Veziristan'ın kimi bölgelerinde operasyonlar sürerken tamamen güvenli hale getirilen bölgelere ise sivillerin geri dönüşleri sürüyor.

Operasyonun ve Kuzey Veziristan aşiretinin merkezi Miranşah'a geri dönüşlere halen izin verilmezken, şu ana kadar toplam 700 bin kişiden ancak 80 bin kadarı evlerine dönebildi. Hemen hemen her gün devam eden kontrollü dönüşlerde kamyonlara yükledikleri eşyaları ile bölgenin girişindeki kontrol noktasına kafileler halinde gelen aileler, burada kayıtları yapılmasının ardından yine askerlerin kontrolünde evlerine doğru yola çıkıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...