Sığınmacı politikası Avustralya hükümetini krizin eşiğine getirdi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Sığınmacı politikası Avustralya hükümetini krizin eşiğine getirdi

DÜNYA Haberleri  / AA

İranlı bir mültecinin Avustralya idaresindeki gözaltı merkezi Nauru’da kendisini ateşe vererek öldürmesi, sığınmacı politikası konusunda geri adım atmakta direnen Avustralya hükümetini krizin eşiğine getirdi.

Papua Yeni Gine Yüksek Mahkemesi’nin Manus Adası gözaltı merkezinin kapatılmasını istemesinin ardından İranlı bir mültecinin de Nauru’da kendisini ateşe vererek öldürmesi, sığınmacı politikası konusunda geri adım atmakta direnen Avustralya hükümetini krizin eşiğine getirdi.

Avustralya idaresindeki deniz aşırı gözaltı merkezi Manus Adası’nda 2013 yılında çıkan isyanda İranlı Reza Barati’nin öldürülmesinin ardından, bu kez de Nauru’da kendini ateşe veren Omid adlı İranlı sığınmacı hayatını kaybetti. Açlık grevleri, tecavüz vakaları, güvenlik zafiyetleri, sağlıksız ve zor hayat şartlarının yanı sıra sığınmacıların durumlarının belirsizliği nedeniyle de ülke gündeminden düşmeyen merkezlerde gerilimin çok yüksek olduğu belirtiliyor.

Belirsizlik insanları strese sokuyor

Victoria Mülteci Eylem Birliği’nden (RAC) Lucy Honan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Manus ve Nauru’da belirsizlik yüzünden insanların stres içinde olduklarını belirtti. Merkezde kalanlarla güvenlik görevlileri arasında sürekli arbede yaşandığını dile getiren Honan, “Hayatlarının nasıl devam edeceği konusunda hiçbir soruya cevap alamıyorlar. Gelecekleri hakkında hiçbir güvenceleri yok.’’ dedi. Honan, merkezde protestoların devam ettiğini belirterek, birçok kişinin 3 yıldır kabul edilmeyi beklediğini söyledi.

Avustralya'ya teknelerle ulaşmayı başaran ancak yakalanarak Nauru ve Manus gözaltı merkezlerine gönderilen ve burada başvurularının cevabını bekleyen sığınmacılar tam bir çıkmazla karşı karşıya. Avustralya Yeşiller Partisi, mülteci hakları savunucuları, kiliseler, eyalet hükümetleri, doktorlar, öğretmenler ve çok sayıda kurum merkezlerin kapatılarak burada kalanların Avustralya’ya getirilmesini istiyor. Ancak Federal hükümet, Manus ve Nauru’da kalanların ülkeye alınmayacağını kesin bir dille tekrar ediyor.

Yeni Zelanda’nın talebi yeniden reddedildi

Yeni Zelanda hükümeti Avustralya hükümetine çağrıda bulunarak Manus ve Nauru’da kalan sığınmacılardan bazılarını kabul edebileceğini tekrarladı. Avustralya Göç Bakanı Peter Dutton, Yeni Zelanda’nın bu teklifini daha önce olduğu gibi insan kaçakçılığını körükleyeceği gerekçesi ile reddetti. Avustralya hükümetinin, kamplarda kalanları bölge ülkelerine göndermek için yaptığı görüşmeler de başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Manus Adası’nda kalanlar Nauru’ya gönderilebilir

Avustralya yetkilerinin Papua Yeni Gine ile Manus Adası gözaltı merkezinin kapatılmasından sonra açıkta kalacak mültecileri kabul etmesi yönünde görüşmeler sürerken Peter Dutton, Manus Adası’ndaki 850 sığınmacı ve mültecinin Nauru’ya nakledilebileceği sinyalini verdi. Dutton iki gün önce yaptığı açıklamada Nauru’da 850 kişilik yer olduğunu söylemişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...