Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Siyasi anlaşma için olumlu göstergeler var'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Siyasi anlaşma için olumlu göstergeler var'

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed, "Siyasi anlaşma için önümüzde olumlu göstergeler var ancak hala üstesinden gelmeye çalıştığımız bazı engeller mevcut." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Kuveyt'te müzakereler için oluşturulan Medya Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Yemenli tarafların, "BM'nin krize ilişkin aldığı 2216 sayılı kararı ile Körfez Girişimi ve Ulusal Diyalog Konferansı kararlarının" referans alınması konusunda anlaştığını belirtti.

Tarafların bugün düzenlenen doğrudan görüşmelerde krizin çözümü için vizyonlarını ortaya koyduğunu ve oturumun verimli geçtiğini ifade eden Ahmed, "Siyasi anlaşma için önümüzde olumlu göstergeler var ancak hala üstesinden gelmeye çalıştığımız bazı engeller mevcut. Kuveyt müzakerelerinde Yemen'deki krizin siyasi çözümü için genel bir çerçeve belirlenmeli. Nihai bir çözüme ulaşmadan Kuveyt'ten gitmeyeceğiz" dedi.

Ahmed, Husiler ile hükümet güçleri arasında 10 Nisan gece yarısı yürürlüğe giren ateşkesin Kuveyt müzakerelerinin öncelikleri arasında yer aldığını belirtilerek, bazı bölgelerde nispeten görülen sakinliğe karşın Taiz'in de aralarında olduğu başka bölgelerde ise korkutucu ihlallerin gerçekleştiğini, öte yandan son 5 gün içerisinde uluslararası koalisyon güçlerinin herhangi bir sorti uçuşunun da gözlenmediğini söyledi.

Bu arada heyetlere yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, müzakerelerin onuncu gününde BM temsilcisi Ahmed öncülüğünde hükümet heyeti ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyet arasında doğrudan görüşmeler yapıldı.

Sabah ve akşam düzenlenen iki oturumda güvenlik ve siyasi konuların tartışıldığını aktaran kaynaklar, hükümeti temsil eden heyetin, Husilerin alıkoyduğu vatandaşları serbest bırakması, her şehirde güvenlik koridorlarının açılması, her türlü saldırıların durması gibi güvenlik önlemlerinin alınmasını, işgal edilen kentlerden çekilmeyi ve silahların devlete teslim edilmesini garanti edecek askeri ve güvenlik hazırlıklarına başlanmasını istediği kaydedildi.

Kaynaklar, Husiler ile Salih yanlılarını temsil eden heyetin de üzerinde uzlaşmaya varılacak yürütme organının oluşturulması, siyasi diyalog sürecinin yeniden başlatılması ve insani durumun tartışılmasını istediğini kaydetti.

Yemen hükümetini temsil eden heyetin Başkanı Abdulmelik el-Mihlafi de Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Görüşmede güven inşa edilmesiyle başlayan; kentlerden çekilme, silahların teslimi, devlet kurumlarının iadesiyle devam eden ve siyasi sürecin başlamasıyla sona eren genel bir çerçeve ile kapsamlı bir çözüm planı sunduk" ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...