Vizenin yolu açılıyor

Düzenleyen:
Vizenin yolu açılıyor

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin 72 kriteri yerine getirmesi halinde Türkler için vize muafiyeti başlatma sözü veren AB'nin, gelişmelerden memnun olduğu ve "vize onayı" vermeye hazırlandığı öğrenildi.

Mülteci akınını durdurabilmek amacıyla mart ayı başında Brüksel'de Türkiye-Avrupa Birliği (AB) arasında gerçekleştirilen zirvede karara bağlanan "Türk vatandaşlarına vize muafiyeti" konusunda sona yaklaşılıyor. 4 Mayıs'ta toplanacak olan AB Komisyonu, Brüksel zirvesinde Türkiye'den yerine getirmesini istediği 72 kriteri masaya yatıracak. Şu ana kadar Türkiye'nin 50'den fazla kriteri tamamladığı göz önüne alınırsa, AB yetkililerinin 4 Mayıs'taki zirvede masaya "olumlu" görüşlerle oturacağı öğrenildi. 72 kriterin tamamının 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmasını beklemediklerini ifade eden AB yetkililerinin, bu kriterlerin tekli rakamlara inmesi hâlinde bile önemli bir gelişme olduğu konusunda hemfikir oldukları öğrenildi. Alman Der Spiegel gazetesi, 4 Mayıs'taki zirvede AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına haziran ayından itibaren geçerli olmak üzere "vize onayı" verebileceğini yazdı. 
ÖN ŞART OLMAYACAK
Gazete, AB Komisyonu’nun Türkiye'nin vize muafiyeti başvurusunu değerlendireceğini ve bu konuda Türkiye’nin önünü açacak tavsiye kararı vermeye hazırlandığını ifade etti. Gazeteye konuşan bir Alman yetkili, "Kriterlerin yüzde yüzünün yerine getirilmesinin mümkün olmadığını biliyoruz" diyerek "olmazsa olmaz" gibi bir ön şart ile masaya oturmayacaklarını kaydetti. Ancak, Türkiye’ye vize muafiyeti verildikten sonra, çok sayıda Türk vatandaşının sığınma başvurusu yapmak için Avrupa ülkelerine gitmesi ya da kanun dışı faaliyetlere karışması durumunda vize muafiyetinin hızlı bir şekilde kaldırılacağı bir sistem üzerinde çalışıldığı da vurgulandı. ‘Acil fren’ ismi verilen sistemin Almanya ve Fransa tarafından desteklendiği bildirildi. Kriterleri tamamlama süreci devam ederken bu arada, Avrupalı ve Türk yetkililerin günlük video bağlantıları ile son durum hakkında görüştükleri aktarıldı. Bilindiği gibi, Türkiye, Avrupa'ya mülteci akınının durdurulması için üzerine düşeni yapma garantisi vermiş ancak hazirana kadar "vize kolaylığı" sağlanmaması hâlinde anlaşmayı iptal edeceğini AB yetkililerine bildirmişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...