'BM yeterli donanıma sahip değil'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'BM yeterli donanıma sahip değil'

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyesi Yeni Zelanda'nın dışişleri bakanı Murray McCully ve BM Genel Kurul Başkanı Mogens Lykketoft, BM'ye ciddi eleştirilerde bulundu.

McCully, BM Genel Kurulu'ndaki "Barış ve Güvenlik" konulu yüksek düzeyli tematik toplantıda yaptığı konuşmada, "Konsey üyelerinin oturumlarda ulusal pozisyonlarını içeren açıklamaları okumayı bırakıp dünyanın artan sorunlarını çözmek konusunda samimi görüşmelere ihtiyacı var" dedi.

BMGK'nın çatışmaları önlemede yeterli çaba gösteremediğini bildiren McCully, her yıl BM'nin barışı sağlama bütçesinin 9 milyar dolar olduğunu hatırlattı. McCully, "Her yıl uluslararası toplum 10 milyar dolardan daha fazlasını, çatışmaların kurbanlarına insani destek için harcıyor" diye konuştu.

BMGK'da dikkatli yönetim ve yapıcı işbirliğine ihtiyaç olduğuna değinen McCully konsey birlikte çalışarak sorunları çözme yeteneğine sahip olduğunu ifade etti.

McCully, BMGK'nın ne yazık ki çoğu zaman çamura saplanarak, felç olduğunu ve başarısızlığa uğradığını kaydetti.

"BM yeterli donanıma sahip değil"

BM Genel Kurul Başkanı Lykketoft da BM'nin, savaş belasından gelecek kuşakları korumak için yetersiz kaldığının altını çizdi.

"BM bugün gayet açık bir şekilde, savaş belasından nesilleri koruma başarısını sağlamak olan 1945 hedefini karşılamada yeterli donanıma sahip değil" diyen Lykketoft, BM'nin dünya barışı ve güvenliğine yönelik mevcut ve gelecekteki tehlikelere cevap verebilmek için daha fazla meşru, inandırıcı ve amaca uygun olması gerektiğini vurguladı.

Lykketoft, bunun da "BM'nin, kalıcı barışa siyasi çözümler bulması, müreffeh ve istikrarlı toplumların inşası için ortaklıkları teşvik etmesi, terörün önlenmesi ve terörle mücadele dahil somut adımlar atması yoluyla" gerçekleştirilebileceğini bildirdi.

Konuşmasında Albert Einstein'dan da alıntı yapan Lykketoft, "Barış güçle sağlanamaz. Sadece anlayış ile elde edilebilir." dedi.

İki yıllık süre için BMGK'nın 10 geçici üyesinden biri olan Yeni Zelanda'nın bu yıl sonunda görev süresi dolarken, ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya'dan oluşan 5 veto yetkili ülke, daimi üye olarak konseyde görev yapıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...