Amerikan orta sınıfı eriyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Amerikan orta sınıfı eriyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Washington merkezli Pew Araştırma Merkezinin araştırmasına göre, ABD'de orta gelir kategorisine giren yetişkinlerin oranı 10 büyük şehirden 9'unda azaldı.

ABD'de yapılan bir araştırma, şehirlerde yaşayan orta sınıfın, düşen gelirler ve büyüyen gelir dağılımı adaletsizliği nedeniyle eridiğini ortaya koydu.

Washington merkezli Pew Araştırma Merkezi'nin araştırmasına göre, ABD'de orta gelir kategorisine giren yetişkinlerin oranı, 10 büyük şehirden 9'unda düşüş gösterdi.

Kuruluşun, 2000-2014 yılları arasında incelediği 229 metropolden toplanan verilere dayanan araştırmada, orta sınıfın ülke genelindeki oranının yüzde 55'den yüzde 51'e gerilediği belirtildi.

Orta sınıf oranının 53 şehirde yüzde 6'dan fazla düştüğünün altı çizilen araştırma raporunda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Amerikan orta sınıfındaki geniş çaplı erozyon, hane halkı gelirlerinin çoğu metropollerde düşmesinden kaynaklanıyor. Ülke genelinde, 2014 yılı ortalama geliri, 1999 yılındaki ortalama gelirden yüzde 8 daha düşüktü. Bu ülke ekonomisinin 2007-2009 döneminde yaşanan finansal krizin etkilerinden hala tam olarak kurtulamadığına işaret ediyor."

"Gelir eşitsizliğini yansıtıyor"

Ayrıca, orta sınıftaki daralmanın ABD'de giderek büyüyen gelir adaletsizliğinin yansıması olduğu vurgulanan araştırmada, gelir dağılımı adaletsizliğinin daha belirgin olduğu bölgelerde orta sınıfın daha hızlı eridiği kaydedildi.

Diğer taraftan, yüksel gelir sınıfına giren Amerikalıların oranın yüzde 17'den yüzde 20'ye ve düşük gelir grubuna girenlerin oranının ise yüzde 28'den yüzde 29'a yükseldiği bilgisine yer verildi.

Araştırmada dikkati çeken bir başka tespit, ülkede yüksek gelir sınıfının en fazla kuzeydoğu ve batı yakasında yer alan New York, Massachusetts, California gibi eyaletlerde, orta sınıfın ortabatı bölgesindeki Wisconsin, Indiana, Utah ve Ohio eyaletlerinde, düşük gelir sınıfının ise güneybatı bölgesindeki Teksas ve New Mexico eyaletlerinde yaşaması oldu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...