HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

CIA işkence raporu 'yanlışlıkla' silindi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
CIA işkence raporu 'yanlışlıkla' silindi
ABD, ABD Senatosu&tt2;nun CIA işkence Raporu, CIA, , Haber

DÜNYA Haberleri  / AA

CIA'nın işkence yöntemleri hakkında hazırlanan ve ilgili kurumlara gönderilen 6 bin 700 sayfalık raporunun, CIA müfettişindeki nüshasının "yanlışlıkla" silindiği öne sürüldü.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi tarafından Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) işkence yöntemleri hakkında hazırlanan ve ilgili kurumlara gönderilen toplam 6 bin 700 sayfalık raporun CIA müfettişindeki nüshasının "yanlışlıkla" silindiği bildirildi.

ABD kamuoyunda tartışmaya neden olan "raporu yanlışlıkla silme" olayının, CIA iç müfettişinin elindeki işkence raporunu önce kurum bilgisayarına aktararak elindeki taşınabilir belleği imha etmesi, ardından ofisten bir kişinin raporu "yanlışlıkla" silmesi şeklinde gerçekleştiği belirtildi.

Geçtiğimiz yıl ağustos ayında CIA müfettişi Christopher Sharpley tarafından Senato İstihbarat Komitesi ve Adalet Bakanlığına bildirilen olay, basına sızdırılmadı ve konuyla ilgili yürütülen davaya bakan yargıca da haber verilmedi.

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, raporun birçok kopyasının (Senato İstihbarat Komitesi ve Adalet Bakanlığı gibi) ilgili kurumlarda olduğu, bir kopyasının da CIA genel merkezinde saklandığı bilgisine yer verildi.

Elindeki kopyayı saklamayı "beceremeyen" CIA müfettişi Sharpley, eleştiri oklarının hedefi oldu ancak olayı, Sharpley'e karşı bir tavır olarak gören isimler de var.

Eski Senato İstihbarat Komitesi Başkanı (CIA işkence raporunu kamuoyuna açıklayan) Demokrat Dianne Feinstein, müfettişin ofisinde söz konusu dosyanın "yanlışlıkla" silinmesinin "manidar" olduğunu kaydederek, CIA genel merkezinin müfettişe en kısa zamanda yeni bir kopya göndermesi gerektiğini vurguladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...