Venezuela’da muhalefet referandum çağrısını yineledi

Venezuela’da muhalefet referandum çağrısını yineledi

DÜNYA Haberleri

Venezuela’da muhalefet, Devlet Başkanı Maduro’nun görevden alınması için yaptığı referandum çağrısını tekrarladı

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro karşıtı protestolar sürerken muhalifler referanduma gidilmesi taleplerini yeniden dile getirdi. Yerel medyada yer alan haberlere göre, muhalefetteki Demokratik Birlik Masası (MUD) Koalisyonu, referandum sürecinin hızlandırılması için Ulusal Seçim Konseyi'ne (CNE) dilekçe sundu. Muhalif lider ve eski devlet başkanlığı adayı Henrique Capriles ve Parlamento Başkanı Henry Ramos Allup’un CNE’nin 5 üyesinden biri olan Luis Emilio Rondon’a sunduğu dilekçede, 2 Mayıs’ta CNE’ye gönderilen referandum talebi imzalarının gereğinin yapılmasını istendi.
- Muhalifler sokaklara döküldü
İlan ettiği 60 günlük olağanüstü hal boyunca kendisine özel yetkiler tanıyan Maduro'ya karşı binlerce protestocu, Caracas şehir merkezinden CNE binasına yürümek istedi ancak polis barikatı ile karşılaştı. Polis, barikatı aşmak isteyen göstericilere, göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Muhalefet lideri Henrique Capriles, dün yaptığı açıklamada, "Eğer Maduro bu kararı uygulamak istiyorsa, tankları ve savaş uçaklarını hazırlaması gerekiyor. Bu kararı güç kullanmadan uygulayamaz" ifadesini kullanmıştı.
Referandum çağrısının yinelendiği talep dilekçesini sunmak üzere CNE’ye gelen muhalif liderlerin de protestocularla ilerleyerek CNE’ye referandum konusunda baskı yapmayı amaçladığı belirtildi.
Muhalefetteki MUD Koalisyonu, sadece 1 hafta içinde referandumun ilk aşaması için gereken 200 bin imzanın 9 katının toplandığı ve CNE'ye sunulduğunu açıklamıştı.
CNE'nin imzaları onaylaması durumunda, muhalefetin referanduma gidilmesi için 20 milyon Venezuela seçmeninin 5'te birinin imzasını toplaması gerekiyor. Bu sayıda imzaya ulaşılırsa Venezuelalılar yapılacak referandumda Maduro'nun görevden alınmasını oylayacak.
Venezuela anayasasına göre, referandumun yapılabilmesi için Maduro'nun görev süresinin yarısını tamamlaması gerekiyordu. Bu sürenin yaklaşık üç hafta önce sona ermesiyle muhalefet, CNE'den referandum için imza toplama yetkisi almıştı.
Ülkede geçen yılın aralık ayında yapılan seçimlerde parlamentoda 17 yıl aradan sonra ilk kez çoğunluğu elde eden MUD koalisyonu, göreve başlamıştı.
Anayasa Mahkemesi, 6 Aralık'ta yapılan seçimlerde parlamentoya girme hakkı kazanan üç kişinin milletvekilliğini düşürerek, MUD Koalisyonunun parlamentoda üçte ikilik "nitelikli çoğunluğu" elde etmesine engel olmuştu.
Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelmişti.
Politikaları, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştirilen Maduro yönetimine karşı 12 Şubat 2014'te patlak veren gösterilerde 43 kişi hayatını kaybetmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...