ABD-Vietnam ilişkilerinde yeni dönem

ABD-Vietnam ilişkilerinde yeni dönem

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Obama'nın Vietnam'a uygulanan silah ambargosunun kaldırıldığını açıklaması, iki ülke arasında yeni bir dönemi başlattı.

Üç günlük resmi ziyaret için dün gece başkent Hanoi'ye gelen Obama, Vietnam Devlet Başkanı Tran Dai Quang ile bir araya geldi. Obama, son yıllarda kaydettiği "olağanüstü ilerleme" için Vietnam'ı kutladı ve ABD'nin 2014'te kısmen kaldırılan silah ambargosuna tamamen son vereceğini belirtti. Bir zamanlar birbirlerinin düşmanı olan iki ülke, 1995'teki normalleşme sürecinin ardından ekonomik ve siyasi ilişkilerinde önemli ilerleme kaydetti.

ABD-VİETNAM İLİŞKİLERİ

ABD, 1950'de bağımsızlığını ilan eden Vietnam'ı tanıyan ilk ülkelerden biriydi. Fransa, 1884 yılında fethettiği Vietnam'ın 1884'te Fransız Hindiçini'nin bir parçası olduğunu ilan etmişti. Vietnam, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 1950'de bağımsızlığını ilan etmesine rağmen 1954'e kadar Fransa'nın yönetiminde kaldı.  Ho Chi Minh liderliğindeki komünist güçler, 1954'te başlattıkları bağımsızlık savaşında Fransız egemenliğine son verdi. Vietnam, 1954'te imzalanan Cenevre anlaşmasıyla kuzey ve güney olarak ikiye bölündü. Ülkenin kuzeyindeki komünist rejimi tanımayan ABD, komünist Kuzey'e karşı Güney Vietnam hükümetine destek verdi.

VİETNAM SAVAŞI

1955'te başlayan ve 27 Ocak 1973'te Paris'te imzalanan anlaşmayla son bulan Vietnam Savaşı, ABD'ye pahalıya mal oldu. Vietnam Savaşı'nda 58 bin ABD askeri hayatını kaybetti. Yaklaşık 2 bin 400 ABD askerinin kaybolduğu savaşın ABD'ye maliyeti 140 milyar dolar olarak açıklandı.  

Ekonomik ilişkiler 

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, 2001'de imzalanan İkili Ticaret Anlaşması'nın ardından gelişmeye ve ABD'nin Vietnam'daki yatırımları artmaya başladı. ABD ve Vietnam, ticaret ve yatırım çerçeve anlaşmasının yanı sıra tekstil, hava taşımacılığı ve denizcilik alanlarında da anlaşma imzaladı.  ABD ve Vietnam arasında 1995'te 451 milyon dolar olan ticaret hacmi, geçen yıl 45 milyar dolara yükseldi. 2015'te ABD'nin Vietnam'a ihracatı 7 milyar dolar, ithalatı da 38 milyar dolar oldu. ABD, sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanması ve hukukun üstünlüğüyle iyi yönetimin hakim kılınması için Vietnam'a destek vermeye devam ediyor.

ABD-Vietnam ilişkilerinde yeni dönem

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...