Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bosna Hersek'te 506. Ayvaz Dede Şenlikleri

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bosna Hersek'te 506. Ayvaz Dede Şenlikleri

DÜNYA Haberleri  / AA

Boşnakların İslam'a geçmesinin önemli simgelerinden Akhisarlı Ayvaz Dede anısına, beş asırdır düzenlenen etkinlikler kapsamında toplanan atlılar, ana etkinliğe katılmak üzere Prusac'a hareket etti.

Boşnakların İslam'a geçmesinin en önemli simgelerinden Akhisarlı Ayvaz Dede anısına, beş asırdan daha uzun süredir düzenlenen etkinlikler kapsamında, ülkenin farklı kentlerinden ellerindeki sancaklarla atlı birlikler, pazar günü merkezi programın yapılacağı Prusac kasabasına doğru yola çıkmaya başladı.

506. Ayvaz Dede Şenlikleri çerçevesinde 32 atlıdan oluşan ilk birlik, geleneksel kıyafetleri ve ellerinde sancaklarıyla başkent Saraybosna'daki At Meydanı'ndan Prusac'a hareket etti.

Atlı birlikleri yolcu eden Saraybosna'nın Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajric, geleneklerin ve adetlerin kesinlikle unutulmaması gerektiğini vurgulayarak halkların geleneklerini ve adetlerini korudukları sürece var olacağını ifade etti.

Saraybosna şehir merkezindeki Latin Köprüsü üzerinden geçerek şehrin en merkezi Ferhadiye ve Mareşal Tito caddelerinden geçen atlı birlikler, vatandaş ve turistlerden yoğun ilgi gördü.

Ayvaz Dede Şenlikleri

Her yıl binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, Bosna Hersek'te bu zamana kadar yapılan en uzun soluklu etkinlik olarak biliniyor.

Bosna Hersek'e Osmanlı'nın ülkeyi fethinden önce gelen Ayvaz Dede'nin anısına beş asırdan fazla süredir düzenlenen şenliklerin merkezi programı Prusac kentinde pazar günü yapılacak.

Ayvaz Dede kimdir?

Rivayete göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, beş asır önce, kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donji Vakuf şehrinin Prusac kasabasındaki dağa geldi. Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu.

Bu olayı duyan çok sayıda kişi İslam'a geçti. Şenliklerin bir bakıma bu bölgede yaşayanların İslam'a geçmesi dolayısıyla kutlandığı biliniyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...