Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Güney Çin Denizi'ndeki gerginlik büyüyor

Güney Çin Denizi'ndeki gerginlik büyüyor

DÜNYA Haberleri

Çin, Güney Çin Denizi'nde hava savunma ve tanımlama bölgesi ilan etmeye hazırlanıyor.

South China Morning Post gazetesinin Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na (PLA) yakın kaynaklara dayandırarak verdiği haberde, Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi'nde hava savunma ve tanımlama bölgesi (ADIZ) ilan etmeye hazırlandığı belirtildi. Söz konusu gelişmenin, ABD'nin bölgedeki askeri varlığı ve Çin'in komşu ülkelerle olan diplomatik ilişkileri çerçevesinde güvenlik durumuna bağlı olduğu belirtildi.

ABD'nin Güney Çin Denizi'nde Çin'in, egemenliğine karşı provokatif eylemlerine devam etmesinin bölgede ADIZ ilan etme amacında Pekin yönetimine fırsat vereceği kaydedildi.

Singapur'da 3 Haziran'da başlayacak Shangri-La Diyalog Toplantısı olarak bilinen ve Asya Pasifik bölgesi güvenlik konularının ele alındığı toplantılar öncesinde bu konunun gündeme gelmesi dikkati çekici olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan, Çin Kasım 2013'te Doğu Çin Denizi'nde ADIZ ilan ettiğini açıklamış ve konuya taraflar ülkeler arasında anlaşmazlıklar neden olarak gerilimin artmasına neden olmuştu.

ADIZ, ulusal hava sahası üzerinde güvenlik amacıyla uçan cisimlerin belirlenmiş sınıra girmeden önce tespiti ve kontrol edilmesi amacıyla çiziliyor.

İki hafta önce ABD'ye ait bir keşif uçağının, bölgede Çin savaş uçakları tarafından taciz edilmesi iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu. Çin, ABD ile Güney Çin Denizi'nde ulaşım özgürlüğü konusunda tartışma yaşarken, Pekin yönetimi, bölgede hak iddialarını güçlendirmek amacıyla yapay adacıklar yapmakla suçlanıyor.

Çin, Tayvan, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...