Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kıbrıs’ta tarihsel öneme sahip bir döneme girildi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kıbrıs’ta tarihsel öneme sahip bir döneme girildi

DÜNYA Haberleri  / AA

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta tarihi öneme sahip bir döneme girildiğini belirterek, "Kıbrıs sorunu bakımından önümüzde yedi aylık kritik bir süre var." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Binali Yıldırım ile düzenlenen ortak basın toplantısında, Yıldırım’ın, ilk resmi yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yapmakta olmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kıbrıs'ta müzakere sürecinin devam ettiğini hatırlatan Akıncı, "Kıbrıs’ta tarihsel öneme sahip bir döneme girmiş bulunuyoruz. Kıbrıs sorunu bakımından önümüzde yedi aylık kritik bir süre var." dedi.

Kıbrıs'ta çözüm fırsatının kaçırılmaması için bu sürenin samimiyetle ve çok çalışılarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Akıncı, şöyle konuştu:

"Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da iki kesimli, iki toplumlu, siyasal eşitlik zemininde federal bir anlaşma metninin ortaya çıkarılması için var gücümüzle çalışmaya hazırız. Eşitlik, özgürlük ve güvenliğimizi sağlayacak bir çözüm hem adamız için bir ihtiyaçtır hem de bölgemiz için özellikle ekonomik işbirliğine yol açacak büyük fırsatlar yaşatma potansiyeline sahiptir."

"Türkiye'nin verdiği destek aynen devam edecek"
Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin Kıbrıs’ta müzakere sürecine vermekte olduğu desteğin ve çözüm konusundaki kararlılığının aynen devam ettiğini görmekten dolayı son derece memnun olduğunu dile getiren Akıncı, şunları söyledi:

"Türkiye’nin diğer konularda olduğu gibi çözüm konusunda da Kıbrıslı Türklerin yanında olması oldukça önemlidir. Umarım başta Yunanistan olmak üzere diğer ilgili taraflar da Kıbrıs’ta adil bir çözüm için yapıcı katkılarını esirgemezler. Kıbrıs’ta erken bir zamanda çözüme ulaşmak hedefimizdir. Fakat bu, günlük hayatı donduracağımız ve her şeyi çözüm sonrasına erteleyeceğimiz anlamına gelmemektedir. Bir yandan çözüm için çaba harcarken bir yandan da toplumsal yaşam koşullarımızı bugünkünden daha iyi bir noktaya taşımak için çok çalışmalıyız. Toplumsal ve kurumsal gelişmemiz esasen olası bir çözümde de sağlıklı bir şekilde yerimizi alabilmemizin başlıca teminatıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, kendi ayakları üzerinde durabilen bir yapı hedefiyle, yurttaşın refahını ve yaşam standartlarını yükseltmek için fikirler geliştirmeli, kararlar üretmeli ve adımlar atmalıyız. Bu konuda Türkiye ile aramızda var olan iyi ilişkilerin bundan sonra da yapıcı bir ruhla devam edip, daha da gelişmesini dilerim."

"Elbette o davete gideceğim"
Akıncı, Bir gazetecinin, "Rum lider Nikos Anastasiadis ile kriz aşıldı mı?" sorusuna, "Kriz var mıydı ki aşılsın? Ortada gerçekte bir kriz yoktu, suni olarak yaşatılmış bir durum vardı. Bizim İstanbul İnsani Zirvesi'nde varlığımız ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmemiz gereksiz abartılı bir tepkiye neden oldu. Ondan dolayı da Rum lider gerek BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile gerekse benimle yapacağı görüşmeyi iptal etti. Bizim beklentimiz Anastasiadis'in hem bizimle hem de BM ile gerekli diyalogları kurarak yeni bir toplantı tarihini önermesini bekliyoruz." yanıtını verdi.

"Türkiye Cumhurbaşkanı'nın yabancı heyetlerin bulunduğu bir ortamda yemeğe davet etmesi durumunda elbette o davete gideceğim" diyen Akıncı, daha önce de benzeri davetlere katıldığını anlattı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...