'Rejimin üstündeki uluslararası baskı artırılmalı'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Rejimin üstündeki uluslararası baskı artırılmalı'

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi heyeti üyesi ve sözcülerinden Kodmani, kuşatma altındaki bölgelere yardım ulaştırılabilmesi için rejim üzerindeki uluslararası baskının artırılması gerektiğini belirtti.

Kodmani, Suriye'de kuşatma altında bulunan Deraya'ya üç yıldır ilk defa insani yardım ulaştırılmasının ardından yayınladığı yazılı açıklamada, yardımların ulaştırılabilmesinde uluslararası toplumun rejim üzerindeki baskısının etkili olduğuna dikkati çekti.

Yardımların ulaştırılmasıyla ilgili 17 ülkenin rejime verdiği mühletin netice verdiğini belirten Kodmani, baskı ve ültimatomun Suriye rejimine bir şey duyurabilmenin tek yolu olduğunu kaydetti. Kodmani, "İhtiyaç duyulan her yere kapsamlı, yoğun ve sürekli bir şekilde havadan insani yardım ulaştırılması için uluslararası toplum rejim üzerindeki baskısını artırmalı" ifadesini kullandı.

Kısa süreli ve sınırlı ulaşımın tatmin edici olmadığını belirten Kodmani, Suriye genelinde insanların gıda, su, ilaç ve diğer ihtiyaç malzemelerine muhtaç olduğunu, ayrım gözetmeksizin herkese yardım ulaştırılması gerektiğini ifade etti.

Açıklamada, Uluslararası Suriye Destek Grubu'na ve grubun üyesi tüm ülkelere, yardımların, sadece 16 bölgeye değil ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları uyarınca, rejimin rızasını aramaksızın gerek duyulan tüm bölgelere yapılmasının sağlanması çağrısında bulunuldu.

Dünya Gıda Programı uçaklarının üye ülkelerin askeri uçakları tarafından korunması ya da yardımların bizzat üye ülkeler tarafından iletilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, yardımların insanların ıstırabı dinene kadar yoğun ve sürekli şekilde sürdürülmesi gerektiği ifade edildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...