Sözde Ermeni Soykırımı tasarısını kabul ettiler

Düzenleyen:
Sözde Ermeni Soykırımı tasarısını kabul ettiler

DÜNYA Haberleri

Alman Federal Meclisi, Türkiye’nin tepkilerine rağmen 1915 olaylarını ilk defa ‘soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı kabul etti.

Ermenilerin soykırım yalanına Almanya da alet oldu. Federal Meclis 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen skandal tasarıyı onayladı. İktidardaki koalisyon ortakları Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Yeşiller Partisi tarafından hazırlanan karar tasarısına Sol Parti de destek verdi. Türkiye’nin sert tepki gösterdiği tasarının oylandığı oturuma, 631 milletvekilden 11’i Türk kökenli 160 civarında vekil katıldı. Oylamaya CDU milletvekillerinin önemli çoğunluğunun katılmadığı görüldü. Tasarı, bir ret ve bir çekimser oyla kabul edildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in genel başkanlığını yaptığı CDU milletvekili Bettina Kudla, ‘soykırım’a ‘hayır’ diyen tek isim oldu. Meclis Başkanı’nın iki defa sormasına rağmen ısrarla hayır oyu kullanan Kudla “Başka ülkelerde meydana gelen tarihi olayları değerlendirmek Federal Meclis’in görevi değildir. Meclise sunulan önergede kaynak olarak tarihçilerden bunun soykırım olduğunu gösteren bir değerlendirme yok. Bu önergenin politik ve mali sonuçlarını şimdiden öngörmek mümkün değil” diyerek neden ret oyu kullandığını açıkladı. 
ERMENİ BAYRAĞI AÇILDI
Parlamentodaki görüşmeyi ülkedeki Ermeni toplumunun temsilcileri ve dini liderleri de takip etti. Oylama sonucunda salondaki Ermeniler ellerinde Almanca teşekkürler yazan ‘Danke’ pankartlarını açtı. Diasporadan bazı kişilerin Ermenistan bayrağı açtığı görüldü. Oturum öncesinde konuşan Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, meclisin bir mahkeme olmadığını ancak sorumluklarından da kaçınamayacağını ifade ederek, “Türk hükümeti 100 yıl önce yaşanan olaylardan sorumlu değil ancak gelecekte ne olacağından sorumlu” şeklinde konuştu. Katliamlara müdahale etmeyen eski Alman İmparatorluğu’nun da olaylarda sorumluluğu olduğunu ifade eden konuşmacılar, bugün Türk halkının ve Türkiye’nin suçlanamayacağını, tam aksine Türkiye’ye sığınmacılara yaptığı ev sahipliğinden dolayı müteşekkir olunması gerektiğini söyledi. 
HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ YOK
Federal Meclis’in aldığı bu kararın hukuki açıdan bir yaptırımı bulunmuyor ve karar sadece tavsiye niteliği taşıyor. Tasarı, ‘Ermeni soykırımının’ Almanya’da orta öğretim ve yüksek öğretimde ders programına yerleştirilmesi, bu yönde sivil toplum çalışmaları yürütülmesi gibi unsurları içeriyor. Benzer tasarılar ve kararlar aralarında Fransa, Rusya, İsveç, Hollanda, Belçika ve İsviçre’nin de bulunduğu 20 ülkenin parlamentosunda daha önce kabul edilmişti. 

Yılanın başı Cem Özdemir

Tasarının mimarlarından olan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, yakasında Ermeni rozeti ile kürsüye çıkarak konuşma yaptı. Sözde soykırımı kabul ederek Almanya adına Türkiye ve Ermenistan arasında dostluk oluşmasına katkı verebileceklerini iddia eden Özdemir, federal meclisteki partilere tasarıya verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Özdemir, sözde soykırımda Almanya’nın da suçlu olduğunu belirtti. Tasarı, geçen yıl oylamaya sunulacaktı ancak Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin zedelenmemesi için dondurulmuştu. Ermenistan’daki soykırım anıtına çelenk koyan tek Türk olan Özdemir’in çabaları ile tasarı yeniden gözden geçirilip parlamentodan geçirildi. Özdemir, 2002 yılında yaptığı bir açıklamada Alman Parlamentosu’nun sözde Ermeni soykırımını Bundestag’da görüşmesini eleştirmişti. Özdemir o zaman yaptığı açıklamada, “Alman Parlamentosu’nun Ermeni soykırımıyla işi ne. Bu konular parlamentoların işi değil; parlamentolar mahkeme değil. Ermeniler ile Türkler arasında bir problem varsa bırakalım bunları tarihçiler belirlesin” demişti. 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...